Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Huisartsenpraktijken Zwolle Zuid geven griepprik op locatie Sportpark de Siggels

Zwolle – Sportpark- en buurthuis De Siggels in Zwolle-Zuid is vijf dagen lang de locatie waar de griepprik wordt gegeven. De verschillende huisartsenpraktijken in de wijk hebben gezamenlijk de locatie bij de Siggels tijdelijk ingericht om oudere mensen een vaccin te geven tegen de griep deze winter. De keuze is gevallen op het buurthuis, omdat het een veilige en ruime locatie is. Dit natuurlijk in verband met corona.

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Het blijkt dat veel mensen gebruik maken om zich te laten vaccineren. Daardoor ontstaat er een tekort aan vaccins. Het is dan niet mogelijk om zelf, als je geen uitnodiging hebt gehad, een griepprik te halen.

40% minder kans op griep

De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook de leeftijd en het immuunsysteem van personen die wel en niet gevaccineerd zijn, bepalen mede de effectiviteit van de griepprik.

1 op de 10 mensen krijgt griep

De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Dit wordt ook bevestigd door Nederlandse cijfers. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren. Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button