CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Huisartsen worden ook met prioriteit gevaccineerd

Zwolle / Den Haag – Het ministerie van VWS heeft na overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) besloten dat ook de huisartsen met prioriteit zullen worden gevaccineerd. Dat zal op zo kort mogelijk termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog.

Huisartsenspoedzorg

Op zaterdag 2 januari bracht het ministerie van VWS naar buiten  dat het zorgpersoneel dat werkt in de acute zorg op korte termijn zal worden gevaccineerd. In de eerste berichten daarover werden de huisartsen – die een belangrijke rol spelen in de spoedzorg – niet met name genoemd. VWS en LHV hebben vervolgens overleg gevoerd over het moment van vaccineren van de huisartsen.

LHV en VWS hadden al eerder afgesproken dat alle huisartsen en hun medewerkers die patiënten gaan vaccineren, vóórdat ze starten met vaccineren zelf ook de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt dan met het Moderna-vaccin. Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht.

15 januari

Vandaag hebben het ministerie van VWS en de LHV aanvullend afgesproken dat, mocht het vaccin van Moderna onverhoopt niet in januari beschikbaar komen, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen werkzaam in de 24-uurs huisartsenspoedzorg. Of deze alternatieve oplossing nodig is, wordt op 15 januari nader beoordeeld.

Moderna-vaccin

Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers vormen de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Dit is het vaccin dat de huisartsen vervolgens zelf gaan inzetten om (samen met instellingsartsen) bewoners van verpleeghuizen te vaccineren. Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen – afhankelijk van het moment van levering – naar verwachting eind januari kan starten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button