Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Houtkunstenaar Otten haalt unieke bomen uit het water: gewaterde iepen

Zwolle – Zaterdagochtend haalde de Zwolse houtkunstenaar Edward Otten 60 bijzondere boomstammen uit het water van een wetering in Zwolle. Na vier jaren in het water te hebben gelegen werden ze vanochtend met een grijper weer uit het water getakeld. Otten heeft een oude gewoonte in ere hersteld: hij laat iepen boomstammen vier jaar lang in het water liggen van een wetering in Zwolle.

Het wateren van iepen is een vorm van houtverduurzaming die hier en daar nog wordt toegepast in Nederland. Maar Edward heeft het juist herontdekt. ‘Het hout blijft zo beter bewaard en wordt sterker. Gewaterd hout is minder gevoelig voor krimpen en scheuren. En het hout krijgt een diepere kleur en structuur’, vertelt hij glunderend.

Vier jaar geleden kieperde Edward Otten 60 boomstammen van iepen – met toestemming van de eigenaar van het water- in een wetering bij zijn bedrijf aan de rand van Zwolle. Het zijn bomen die in de Flevopolder gekapt moest worden vanwege de iepziekte.

Met de tewaterlating bewijst Otten niet alleen het hout een dienst, maar ook de ecologie van het water, ontdekte hij. ‘Wat ik zie is dat de stammen zorgen voor een luwte in een gedeelte van het water waardoor er meer waterleven ontstaat: kikkers, insecten en ijsvogels. Het gonst nu van leven rond de stammen.’

Otten haalt nu na vier jaar 60 stammen uit het water en wil ze laten zagen in houtmolen de Zaan bij de Zaanse Schans. Er zijn in Nederland nog enkele zaagmolens die op de wind zagen. Zo is het volledige proces van boom tot meubel een zo natuurlijk mogelijk proces.

Vroeger werd iepenhout veel gebruikt voor meubels. ‘Het is een luxe variant van eiken en beuken. Het iepenhout heeft een warme uitstraling en een mooie tekening’, aldus Otten. Maar de Gewaterde iep is in Nederland uit de gratie geraakt. Het kost de commerciële houthandels te veel tijd alvorens het hout ‘meubelrijp’ is. Het is daardoor nauwelijks meer leverbaar.

Maar geduld wordt beloond. Na 4 jaar wachten kan Otten de komende paar jaar weer tafels en meubels timmeren van eerlijk gewaterd Hollands iepenhout.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button