Nieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Hour of the Wolf’ Expositie Fundatie vanavond op TV

Vanavond wordt in het tv programma Kunststof TV aandacht besteed aan de expositie “The hour of The Wolf” in Museum de Fundatie in Zwolle.  Beeldhouwster Lotta Blokker is in het programma te gast.

Toen de Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker als 17-jarige kennismaakte met de beelden van Rodin wist ze wat ze wilde worden. Ze vertrekt naar Italië om te studeren aan de Florence Academy of Art, haar talent valt op en nog voor het einde van de studie geeft ze zelf les. Museum De Fundatie toont nu haar levensgrote figuratieve beelden, in de expositie ‘The Hour of the Wolf.’ Haar expressieve sculpturen hebben grote zeggingskracht en zijn krachtig en kwetsbaar tegelijk.

“Wat gebeurt er ’s nachts? Als de lichten doven en de telefoon niet meer gaat? Als er geen afspraken zijn en de grote stilte begint?” De Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker (Amsterdam 1980) vroeg het zichzelf vaak af. Als kind al, als ze wakker lag en dacht dat iedereen sliep, behalve zij. Met deze herinnering als uitgangspunt maakte zij de serie The Hour of the Wolf: negen levensgrote, bronzen sculpturen die de gevoelens van de slapelozen verbeelden. Museum de Fundatie toont dit intieme project, waarin Blokker uitdrukking geeft aan haar verlangen dichtbij iemand anders te kunnen komen, van 30 augustus 2014 t/m 4 januari 2015. Naast dit werk exposeert zij verschillende  andere figuratieve beelden waarin zij de ziel van de geportretteerde wist te vangen. Blokkers sculpturen hebben een enorme zeggingskracht. In tegenstelling tot haar jonge en frêle verschijning is haar hand die van de ervaren, gevestigde kunstenaar. Gelijk de Franse beeldhouwer August Rodin creëert Blokker expressieve sculpturen, die in kwetsbaarheid het oeuvre van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz nabij komen. Het maakt haar werk krachtig en imposant, maar ook heel menselijk en herkenbaar.

Uitzending

Zondag 7 september, 18:05 uur, NPO 2

 

Website Museum de Fundatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button