Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Riante eerste driepunter voor PEC Zwolle

Foto's © Hans Smit | Video: verslaggever Evert Jan Pasman

Zwolle – PEC Zwolle heeft de eerste driepunter van het seizoen binnen. Het nog punt- en doelpuntloze Sparta Rotterdam werd met ruime cijfers (4-0) aan de kant gezet. Reza Ghoochannejhad (2), Clint Leemans en Yuta Nakayma zorgden voor de doelpunten aan de zijde van de Blauwvingers.

Spartaans gevaar

De beste kansen voor rust waren voor Sparta Rotterdam, dat via Mohamed Rayhi in de vijfde minuut bijna op voorsprong kwam. De voorzet van Aaron Meijers vanaf links werd achter de Zwolle-defensie gelegd waar Rayhi opdook maar de bal slechts half raakte. Een venijnig schot van Abdou Harroui vanuit de tweede lijn kon gekeerd worden door Michael Zetterer, waarna ook zijn collega aan de overkant aan het werk werd gezet. Dat deed Sai van Wermeskerken die een afvallende bal van grote afstand op de pantoffel nam. Benjamin van Leer bracht echter op puike wijze redding.

Rood en penalty

De blessuretijd van twee minuten was al voorbij toen Adil Auassar een overtreding maakte op Dean Huiberts en daarvoor geel ontving van scheidsrechter Allard Lindhout. De toegekende vrije trap mocht nog genomen worden en leverde een hoekschop op, waar PEC Zwolle eveneens nog een tweede doelpoging uit mocht halen. Uit de corner kopte Yuta Nakayama op doel waarna Spartaan Michael Pinto de bal met de bovenarm van de doellijn haalde. Rood en een strafschop, zo oordeelde Lindhout. Ook VAR Serdar Gözübüyük kon zich na het zien van de beelding vinden in de beslissing van de leidsman, waardoor Reza Ghoochannejhad, in tegenstelling tot vorige week in Alkmaar toen een Zwolse strafschop werd veranderd in een vrije trap, PEC Zwolle op voorsprong kon zeten. Dat deed de Iraniër uiterst beheerst. Van Leer zat nog wel in de goede hoek, maar de bal ging keuring aan de voor Zwolle goede kant van de paal tegen het zijnet: 1-0.

Meer goals

Met een man meer ging PEC Zwolle in het tweede bedrijf op jacht naar een comfortabelere voorsprong en die vond het al gauw. Weer was Nakayama betrokken bij de vooraanval. De verdediger schoot snoeihard via de vingertoppen van Van Leer over, waarna Ghoochannejhad andermaal scoorde nadat Sparta de hoekschop niet kreeg opgeruimd: 2-0. De nekslag werd nog binnen de tien minuten uitgedeeld door Clint Leemans, die vogelvrij de bal oppikte en zichzelf de ruimte verschafte om vervolgens genadeloos hard uit te halen: 3-0. De toch al uitblinkende Nakayma bepaalde twintig minuten voor tijd met een kopbal uit een corner de eindstand op 4-0.

Debutanten

In het laatste kwartier waren er nog twee debutanten aan Zwolse zijde. De uit de eigen jeugd afkomstige Thomas van den Belt en Manchester City-huurling Slobodan Tedic. Een andere invaller, Mike van Duinen, kreeg nog een grote kans op een vijfde treffer maar mikte te hoog. Dat gold ook voor Mustafa Saymak, die in de tweede helft eveneens inviel. Zetterer zag geen enkele Sparta-aanvaller meer voor zijn neus opduiken, waardoor de doelman ook voor het eerst dit seizoen zijn doel schoon hield.

Volgende week zaterdag, 3 oktober, komt PEC Zwolle weer in actie. Dan is in het Mandemakers stadion RKC Waalwijk de tegenstander. De aftrap is dan om 18.45 uur.

PEC Zwolle – Sparta Rotterdam 4-0 (1-0)

Toeschouwers: 2.933

Scheidrechter: Lindhout

Rode kaart: Pinto (45+4′ Sparta Rotterdam)

Gele kaarten: Nakayama (PEC Zwolle) en Auassar (Sparta Rotterdam)

Opstelling PEC Zwolle: Zetterer, Van Polen, Nakayama (74′ Van den Belt), Paal, Ghoochannejhad (74′ Van Duinen), Leemans, Drost (67′ Saymak), Kersten, Pherai, Huiberts en Van Wermeskerken.

Opstelling Sparta Rotterdam: Van Leer, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Pinto, Auassar, Harroui (63′ Emegha), Fortes, Thy (73′ Gravenberch), Rayhi en Meijers.

45+5′ Ghoochannejhad pen. 1-0

47′ Ghoochannejhad 2-0

54′ Leemans 3-0

71′ Nakayama 4-0