Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoogste toren van Nederland uit 1682 moet weer zichtbaar worden in Zwolle

Zwolle – Het Museumkwartier in Zwolle wordt opnieuw ingericht. Het winkelgebied tussen de Luttekestraat en de Blijmarkt krijgt nieuwe bestrating, een terrasplein en een eeuwenoude stadspomp die nu nog om de hoek bij de Grote Kerk staat. Een vleugje historie komt hiermee terug in het kwartier dat hierdoor nog aantrekkelijker moet worden voor het winkelend publiek. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de nieuwe plannen maar ziet ook graag dat op de plek van het nieuwe terrasplein aandacht is voor de toren die ooit op deze plek stond.

Het gaat om de toren die tot 1682 met haar 120 meter de hoogste kerktoren van Nederland was. Op 17 december 1682 stortte de hoge 15e-eeuwse toren, onderdeel van de Grote Kerk in Zwolle, in. Door diverse blikseminslagen in respectievelijk 1548, 1606 en 1669 was de toren zeer verzwakt. Zwolle verloor daarmee de destijds hoogste toren van het land. Deze was tussen de 115 en 120 meter hoog. Hiermee was deze hoger dan de Utrechtse Domtoren (112,5 meter). Op de plaats van de toren werd in 1686 de achtzijdige consistoriekamer gebouwd van de Grote Kerk.

Jan Grasdorp (1642-1686) De ingestorte toren van de Grote Kerk, 1682 olieverf op doek Stedelijk Museum Zwolle – Expositie over Sassenstraat in Stedelijk museum Zwolle

Archeologisch onderzoek naar ingestorte toren

De gemeenteraad heeft het college nu opdracht gegeven om bij de herinrichting van de Luttekestraat actief archeologisch onderzoek te laten verrichten naar de sporen van deze ingestorte toren. “Het is zeer waarschijnlijk dat er onder de grond sporen van deze toren te vinden zijn”, stelt David Hof van D66, de indiener van de motie. Uiteindelijk is het de bedoeling om de toren op één of andere manier zichtbaar te maken voor bewoners en bezoekers van de binnenstad.

“Hoe dat zichtbaar gemaakt gaat worden hangt natuurlijk helemaal af van wat we gaan vinden, maar daar zijn we natuurlijk allemaal heel benieuwd naar”, vertelt David Hof van D66 tijdens de raadsvergadering. De motie werd unaniem door de raad aangenomen.

Binnenstad wethouder René de Heer gaat er mee aan de slag. “De toren terugbrengen in het straatbeeld kan bijvoorbeeld door de restanten daadwerkelijk in te passen in het plein of door het  mee te nemen in het lichtplan voor de binnenstad”,  aldus de Heer.

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

Net boven de grote boom zijn de mogelijke contouren getekend van de vroegere kerktoren. Dit zal t.z.t. blijken uit archeologisch onderzoek.
Zwolle Luttekestraat 6611

Gerelateerde artikelen

Back to top button