Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Hoe toegankelijk is het Zwolse nachtleven? Toegankelijk Zwolle en de Nachtburgemeester deden de test

Zwolle – Toegankelijk Zwolle is donderdagavond met nachtburgemeester Jeroen van Doornik op pad geweest, om hem te laten zien hoe mensen met een beperking de avond/nacht ervaren. Sandra (en gebarentolk Andrea), Jan, Nicoline en Nynke deelden hun ervaringen.

Liplezen en reclameborden

Voor iemand met een auditieve beperking is het lastiger om lip te kunnen lezen in het donker en daarmee gesprekken te volgen. Voor iemand met een visuele beperking kunnen reclameborden een obstakel vormen. Ook gemotoriseerde voertuigen kunnen hen een onveilig gevoel geven. En iemand in een rolstoel kan in veel cafés en restaurants niet naar binnen door een hoge drempel, laat staan naar het toilet gaan.

“Ook wij hebben wat geleerd: het Dublin House heeft een eigen oprijplaat, die ze graag voor je klaarleggen!”, laat Lieke Helmes van Toegankelijk Zwolle weten.

Wil je ook een eigen oprijplaat omdat de toegankelijkheid van je gebouw te vergroten. De gemeente stelt er 60 gratis beschikbaar, naar aanleiding van de verbouwing van de flats Spui en Biesbosch.

 

Reclameborden vormen een obstakel en blokkeren looproutes
Links: Jan en Nicoline met een visuele beperking, zij gebruiken de goot als gidslijn Midden: Nynke en Jeroen, door de bolling in het wegdek (waterafvoering) en de klinkers is het voor Nynke moeilijker/zwaarder om zelf haar rolstoel voort te rollen Rechts: Gebarentolk Andrea vertaalt voor Sandra die een auditieve beperking heeft wat er door de anderen gezegd wordt

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button