CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Hoe gaat Isala uitgestelde zorg inhalen?

Zwolle – Isala bereidt zich voor op het inhalen van operaties die door corona niet door konden gaan. Roel Venema, vanuit de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor deze inhaalzorg, vertelt hoe de plannen eruit zijn.

Waarom zijn sommige operaties ook al weer uitgesteld?

Acute zorg en zorg voor ernstig zieke patiënten ging in Isala altijd door. En ook andere zorg bleven ze tijdens corona zo lang mogelijk uitvoeren. Maar op een gegeven moment konden zij niet anders dan de reguliere zorg afschalen en geplande operaties afzeggen. Roel: “Onze IC raakte steeds voller met coronapatiënten. Collega’s van de OK schoten te hulp, vanwege hun kennis over het beademen van patiënten. Wel betekende dit automatisch minder capaciteit op onze OK’s.”

“Op de wachtlijst als gevolg van corona staan in totaal 4600 mensen. Op de normale wachtlijst stonden al 3000 mensen. In totaal gaat het dus om 7600 mensen (peildatum 21 juni) die op een ingreep wachten,’ legt Roel uit. ‘Het uitstellen van operaties heeft direct invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die wachten op een nieuwe heup of aan staar geopereerd moeten worden. We willen deze zorg liever vandaag dan morgen inhalen.”

“De realiteit is dat we een langere tijd, zeker tot in 2022, nodig hebben om de wachtlijst weg te werken.” Roel Venema, Raad van Bestuur

“Tegelijkertijd hebben onze medewerkers vakantie nodig om te herstellen van de zware periode die achter ons ligt. Het is belangrijk dat iedereen kan uitrusten, zodat wij in september kunnen starten met de inhaalzorg,’ vertelt Roel. ‘Om de zittende ploeg verder te ontlasten, werven we extra medewerkers. Voor algemeen verpleegkundigen lukt dit goed. Voor diverse functies op de OK is het lastiger omdat hier minder mensen beschikbaar voor zijn. Dit is dus niet van vandaag op morgen geregeld.”

Hoe gaan ze de inhaalzorg aanpakken?

“Allereerst gaan we vanaf september niet alleen doordeweeks maar ook op zaterdag opereren. We hebben de beschikking over 25 OK’s. Om te beginnen gaan we op zaterdagen 6 OK’s gebruiken voor inhaalzorg en we onderzoeken of dit nog uit te breiden is. Een andere mogelijkheid kan zijn dat we uitwijken naar zelfstandige behandelcentra, waar ook geopereerd kan worden. Daarnaast zijn we in gesprek met andere ziekenhuizen in de regio. Hoe deze samenwerkingen er precies uit komen te zien, werken we de komende tijd uit. Hierover geven we een update zodra afspraken met deze externe partijen rond zijn. Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie maakt al een mooie start door extra patiënten te behandelen op hun externe locatie in Hattem.”

En nu?

Roel: “We verwachten dat de komende tijd meer afspraken met externen rondkomen. Dan laten we dat natuurlijk weten. Zodra patiënten aan de beurt zijn voor hun operatie nemen wij contact met ze op en plannen we hun operatie in.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren