KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Subsidie voor 5 kunstevenementen

Zwolle – Vijf culturele evenementen krijgen een subsidie vanuit de nieuwe regeling Kunstevenementen. Burgemeester en Wethouders willen hiermee de inwoners van Zwolle een nog aantrekkelijker en gevarieerder cultureel aanbod bieden. Én de toeristische aantrekkingskracht van Zwolle versterken.

B en W hebben een bijdrage toegekend aan de volgende vijf evenementen:

11 tot en met 17 augustus 2023

Open muzieksessie Seamus and the Horses met Ierse muzikanten in The Dublin House.
In de week van 11 augustus tot en met 17 augustus 2023 komt de Ierse formatie naar Zwolle, de thuisbasis van Seamus and the Horses. Ze bestaat uit Áine Donohoe, Thomas Townsend en Cillian O’Donoghoe.  Samen houden zij traditionele open muzieksessies bij The Dublin House in het hart van Zwolle.

Juli en augustus 2023

Kunstenaar Mingus Janssen (Daan Veerman) exposeert van juli tot en met augustus in de pop-up locatie IN TRANSIT van L/nk op station Zwolle. Mingus Janssen is een onderzoeker, schrijver en cultureel strateeg die onderzoek doet naar de representatie van meer-dan-mensen. Dit binnen hedendaagse (menselijke) samenlevingen. Daartoe heeft Mingus Mycelium Media opgericht, een uitgeverij die infiltreert en ingrijpt in bestaande gedrukte media. Dit zijn bijvorrbeeld kranten, tijdschriften en boeken. Daar voegt hij meer-dan-menselijke perspectieven aan toe.

L/NK is een nieuw platform voor hedendaagse kunst en biedt kunstenaars onder meer expositieruimte aan bij IN TRANSIT op Station Zwolle.

6 oktober 2023

Eureka organiseert kunstevenement ‘Huisvrede’. Op vrijdag 6 oktober 2023 is in creatief bolwerk Eureka het experimentele kunstevenement ‘Huisvrede’, waarbij de rauwe randjes van het voormalige kraakpand worden gecombineerd met de voorwaarden van ‘huisvrede’. Huisvrede is een term uit de krakers-scène. Wanneer een pand wordt gekraakt, is het belangrijk om huisvrede (ongestoorde rust en vrede binnen een woning) aan te tonen om te kunnen blijven. De huidige bewoners van Eureka willen huisvrede uitdragen naar de buitenwereld, door tijdens dit kunstevenement samen te werken met onafhankelijke kunstenaars, muzikanten en creatievelingen.

9 maart 2024

Stripmarkt Nieuwe Garde. Op zaterdag 9 maart 2024 neemt de Nieuwe Garde stripmarkt voor de derde keer de binnenstad van Zwolle over. Net als in 2022 en 2023 komen meer dan honderd jonge stripmakers uit Nederland en Vlaanderen naar de Hanzestad. Voor velen een thuiskomst: het overgrote deel van hen studeerde aan de Comic Design opleiding van ArtEZ. De Nieuwe Garde kiest voor Zwolle om de stad te laten zien hoe divers, inclusief en vooraanstaand deze groep creatieve makers is. Zwolle is volgens hen ook de enige stad in Nederland die aanspraak mag maken op de titel van ‘stripstad’.

2 juni 2024

Raakvlak Academie is er voor iedereen die graag muziek of theater maakt, maar voor wie ‘gewoon meedoen’ nog even lastig is. Raakvlak helpt talenten verder in hun muzikale leven en daardoor ook op maatschappelijke vlak. Daarmee ontsluit zij cultuur voor een groep die vaak letterlijk en figuurlijk eerder niet gezien werd en die geen aansluiting vond bij bestaande muziekactiviteiten in de Zwolse samenleving. Raakvlak gaat vanaf dit najaar aan de slag met drie muziekgroepen met als eindresultaat ‘Raakvlak Live’, een concert op zondag 2 juni 2024 in Schouwburg Odeon in Zwolle.

Subsidieregeling Kunstevenement

Tot 1 juni konden organisatoren van een kunstevenement, kunstactiviteit of kunstfestival een aanvraag indienen. De gemeente Zwolle vindt een goed cultuuraanbod op het gebied van evenementen voor inwoners en bezoekers belangrijk. Ze wil initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het vergroten van dit culturele aanbod. De onafhankelijke adviescommissie cultuur heeft de aanvragen beoordeeld en het college van B en W geadviseerd over de over de toekenning van de subsidies.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button