Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Hittekaart 2021: Hoge woningdruk in Zwolle

Zwolle – Als gevolg van een toenemende vraag naar woningen, hogere prijsstijgingen en een hoger woningtekort, is de druk op de Nederlandse woningmarkt in het afgelopen jaar verder toegenomen. Zo ook in Zwolle. In de regio’s Noordoost- en Midden-Nederland staat Zwolle op plek zeven van de gemeenten waar de woningdruk het hoogst is. De lijst bestaat uit 1. Almere, 2. Nijmegen, 3. Amersfoort, 4. Zeist, 5. De Bilt, 6. Baarn, 7. Zwolle. 8. Groningen, 9. Soest, 10. Arnhem. Landelijk is Zwolle ‘gestegen’ naar de 29e plek.

Woningtekort
In Zwolle is er sprake van zowel een toenemend woningtekort, een sterke prijsstijging als een toename van het aantal woningverkopen. Dit zijn allemaal indicatoren van een oververhitte woningmarkt. Walter de Boer, CEO bij BPD, licht toe: “De druk op de markt is het afgelopen jaar toegenomen. Dat betekent dat velen op de woningmarkt steeds moeilijker vinden wat ze zoeken. Dat is zorgelijk. Vooral de middengroep valt tussen wal en schip. Hoge prijzen en een steeds grotere vraag naar woningen en te weinig aanbod.”

De Boer vervolgt: “De stedelijke verdichtingsmodellen zijn ook het afgelopen jaar onhoudbaar gebleken. In 2020 zijn er minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2019. De prognose voor 2021 laat een verdere daling zien. Complexe, langdurige bestemmingsplanprocedures en hoge verwervings- en bouwkosten drijven de huur- en verkoopprijzen zodanig op dat grote groepen woningzoekenden geen toegang tot de markt krijgen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button