Voorpagina

Historische lijnen Primark pand worden zichtbaar

Zwolle- Het gebouw waar de Primark medio 2017 haar deuren opent wordt zichtbaar. Aan de kant van de Voorstraat zijn de geveldoeken inmiddels verwijderd en ervaart de voorbijganger de complete metamorfose. De eens zo donkere Voorstraat is verandert in een open geheel met nieuwbouw passend bij de historische binnenstad.

Hoge gevels met verspringende daklijnen

Het was in eerste instantie de bedoeling om een straatbeeld te cre√ęren van allemaal losse gevels die mee kronkelden met de Melkmarkt en de Voorstraat. Een verzameling van smalle, 2 verdiepingen hoge, gevels waarvan de daklijnen versprongen. Gevels¬†die net als alle andere panden aan de Melkmarkt hoge smalle ramen hadden. Deze stijl is terug te zien in de bouw van huizen aan de¬†Melkmarkt. Daar werden lang geleden de panden geplaatst op percelen van 6 meter breed, direct aan de rivier de Aa. Deze rivier stroomde op de plaats waar nu de Melkmarkt ligt. Dit verklaart de kronkelende vorm van de Melkmarkt.

Aanpassingen voor de Primark

Het eerste ontwerp voor de nieuwbouw aan de Melkmarkt werd uiteindelijk toch aangepast toen bekend werd dat de Primark zich hier ging vestigen.  De vele gevels pasten niet binnen de opzet voor het warenhuis. Ook de beoogde fietsenkelder en een doorgang naar de Voorstraat moesten wijken uit het eerste plan.

28326676205_13894a25d5_z (1)

Strakke gevelritmes, fijnmazige raampartijen

Om toch stijl van een straatwand met hoge smalle huizen aan te houden is uiteindelijk gekozen voor √©√©n gebouw met strakke ¬īverticale¬īgevelritmes van natuursteen. Ook de fijnmazige raampartijen in dunne profielen vertonen gelijkenis met panden als Het Stedelijk Museum en het Vrouwenhuis. Grote natuursteenpatronen, in het aangepaste ontwerp, breken de blinde muren en maken het tot een open geheel.¬†De etalegeruiten die naast de Melkmarkt ook aan de Voorstraat komen werken ook mee aan dit open karakter.

27710449454_132536a566_z (1)

Van grijze blokken naar historische lijn

Op de plaats waar nu de nieuwe Primark verrijst stond vorig jaar nog het grijze ABN AMRO gebouw en een betonnen blok waar de doorgang naar de Voorstraat in zat. Panden die gebouwd waren en hoorden in de stijl van de 20-ste eeuw, maar die minder rekening hielden met de historische lijn van de Melkmarkt. Beide panden waren ¬†horizontaal geori√ęnteerd. Bovendien kende ze 1 in plaats van de gebruikelijke 2 verdiepingen. Het week af van alle overige panden in de straat. Door het rechtvormige ontwerp van het bankengebouw en het betonnen blok werd ook de eeuwenoude kronkelende lijn van de straat teniet gedaan. Met de nieuwbouw komen deze historische elementen weer terug aan de Melkmarkt en de Voorstraat.

28326673945_34922a523b_z (1)

Economische impuls

Door¬†de¬†nieuwe¬†winkel¬†zullen¬†veel¬†nieuwe¬†klanten¬†de¬†binnenstad¬†van¬†Zwolle¬†bezoeken.Het¬†omliggende¬†gebied¬†(de¬†Melkmarkt¬†en¬†de¬†Voorstraat)¬†zal¬†een¬†economische¬†impuls¬†krijgen¬†en¬†nieuwe¬†mogelijkheden¬†tot¬†groei. ¬†De Primark is √©√©n van de grote internationale retailers¬†die Zwolle als vestigingsplaats hebben gekozen, waaronder IKEA, ZARA, Wehkamp, Hornbach en Hudson’s Bay.¬†Samen met de voortdurende aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte en het bruisende karakter door vele initiatieven in de binnenstad is het een belangrijke bijdrage aan de ambitie om in 2020 √©√©n van de meest gastvrije steden van Nederland te zijn en te blijven.

27710657843_5b985178ac_z (1)

28044829920_dab932ff48_z (1)

Primark binnen. Foto: ©Ponec de Winter Facebook
Primark binnen. Foto: ©Ponec de Winter Facebook

Gerelateerde artikelen

Back to top button