BinnenstadBouwNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Historische brievenbus De Volharding teruggeplaatst op Kraanbolwerk

Zwolle – Het vandaag opgeleverde appartementencomplex ‘De Volharding’ op het Kraanbolwerk heeft een bijzondere brievenbus. Het is de oude  brievenbus die uit de gevel van de  Schaepman verffabriek komt die decennia lang op deze plek heeft gestaan.

Het is bijna drie jaar geleden dat de gevel van ‘De Volharding’,  onderdeel van het  Schaepman verffabriek,  werd neergehaald. Het was de bedoeling om de karakteristieke oude gevel te laten staan als gevelmuur voor het nieuw te bouwen complex. Toen dit niet mogelijk bleek zijn bij de sloop een aantal karakteristieke historische iconen ‘gered’ met de bedoeling om deze terug te plaatsen in de geheel nieuw te bouwen voorgevel.

Maar ook dit bleek uiteindelijk niet te kunnen. Met uitzondering van de oude brievenbus. Deze is bewaard gebleven en opnieuw gebruikt bij de herbouw. De gevel van het nieuwe appartementengebouw heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk gekregen als de oude fabrieksgevel. Ook de geschilderde teksten worden weer aangebracht zodra het weer het toelaat.

Het nieuwe appartementencomplex ‘De Volharding’ heeft zes maisonnettes en studio’s. Verder zijn er op het terrein 10 appartementen en twaalf woningen gebouwd.


Foto’s © RTV Focus Zwolle – De gevel van de oude ‘De Volharding’ rechts nog overeind en links net gesloopt.

Historie De Volharding

De Volharding was de gevel van één van de oude panden van Schaepman. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe stukken bijgebouwd op het Kraanbolwerk. In 2012 is het gehele complex gesloopt met uitzondering van de gevel. Toch is er uiteindelijk voor gekozen om ook deze neer te halen. De gebruikte funderingstechniek sloot niet aan bij de fundering die voor het nieuwe gebouw wordt gebruikt. Ook zou het laten staan van de gevel veel duurder zijn dan slopen en opnieuw opbouwen.

Schaepman begonnen als apotheker

Schaepman bestaat al sinds 1830 en begon destijds als apotheek in Zwolle. In 1910 kwam het bedrijf, toen een groothandel in apothekers- en drogisterijartikelen, volledig in handen van de familie Ten Doeschate. Vanaf dat moment werd begonnen met het maken van verf. Sinds de jaren zestig houdt het bedrijf zich bezig met de productie van industriële lakken. Het bedrijf is inmiddels in Deense handen.


Foto: © Peter Denekamp –  Gevel van de nieuwe Volharding

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button