Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Historie: de verbluffende vliegdemonstratie in Zwolle van 7 september 1910

Zwolle – Het is meer dan een eeuw geleden, 7 september 1910. De vliegdemonstratie van Zwolle was niet zomaar een vliegdemonstratie. De beroemde Belgische piloot Jan Olieslagers geeft met zijn Blériot XI een verbluffende vliegdemonstratie, met een Nederlandse duurrecord, want de piloot wist 52 minuten onafgebroken in de lucht te blijven. De vliegdemonstraties vonden plaats op het vliegterrein tegenover de Hanekamp.

In 1903 schreven de gebroeders Wright geschiedenis in Amerika. In het dorpje Kitty Hawk in North Carolina maakten ze de eerste gemotoriseerde vlucht ooit. De Zwollenaars maakten een paar jaar later kennis met dit nieuwe gebeuren. Jan Olieslagers, ook wel de Antwerpse luchtduivel genoemd, bleef 52 minuten lang onafgebroken in de lucht – een record. ’s Avonds werd dit uitbundig gevierd in de stad, de Belgische piloot maakte een heuse triomftocht door Zwolle. De toeschouwers waren duidelijk onder de indruk van dit historische spektakel.

Lied

Olieslagers zal de jaren daarna nog regelmatig in Nederland te vinden zijn. Er is zelfs nog een liedje over hem gemaakt: “Als Olieslagers dood valt, dan kopen wij een schaar. En knippen heel de krullen van zijne pettelaar. Als Olieslagers dood valt, dan krijgen wij misschien, de helft van zijn centen en ook nog zijn vliegmachien. Olieslagers, Olieslagers, Olieslagers val maar dood.”

Meer historische verhalen lezen? Lees hier het verhaal over de laatste doodstraf in Overijssel. 

 

Bron
Archieven en collectiesMijn Stad, Mijn Dorp

Gerelateerde artikelen

Back to top button