Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

HET Symfonieorkest speelt briljante muziek van Brahms in De Spiegel

Onder leiding van chef-dirigent Jan Willem de Vriend gaat HET Symfonieorkest tijdens het concert ‘Haydn-Brahms’ op zoek naar de oorsprong van Brahms. Topvioliste Carla Leurs speelt een unieke solopartij in Brahms’ Vioolconcert. De briljante muziek van Brahms zet een stempel op dit concert. De concertbezoeker krijgt tevens muziek te horen van Haydn, één van Brahms’ inspiratiebronnen en grondleggers van de Weense klassieke school. Het concert ‘Haydn-Brahms’ vindt plaats op donderdag 16 april om 20.15 uur in theater De Spiegel in Zwolle.

Het Vioolconcert van Johannes Brahms is een technisch hoogstandje waarvan de solopartij wordt gespeeld door topvioliste Carla Leurs. Voor deze nog niet eerder uitgevoerde versie van de solopartij bestudeerde Carla Leurs onder andere de oorspronkelijke door Brahms handgeschreven partij. Het Vioolconcert is in de loop van de tijd op tal van plaatsen aangepast. Met Carla Leurs wordt de tijd terug teruggedraaid en speelt zij de allereerste versie. “Carla Leurs, onze eigen concertmeester, is binnen het orkest uitgegroeid tot een topvioliste”, aldus Jan Willem de Vriend chef-dirigent bij HET Symfonieorkest. ”Samen met haar, het orkest en het publiek ga ik op zoek naar de oorsprong van Johannes Brahms. Het belooft een indrukwekkende muzikale avond te worden.”

Programma

Het Vioolconcert en de Haydn-Variaties van Johannes Brahms en Symfonie nr. 103 van Joseph Haydn staan tijdens dit concert op het programma. Voorafgaand aan het concert is er een Concert Entree, een toelichting op wat u kunt gaan horen. Deze is gratis te bezoeken en kan worden gereserveerd bij het theater. Na afloop van het concert is er ook de mogelijkheid om na te zitten met de musici van het orkest. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kan men terecht op hetsymfonieorkest.nl.

Carla Leurs

Op zesjarige leeftijd begint Carla Leurs met het spelen van viool. Eén jaar later speelde ze voor de toenmalige koningin van Nederland in een concert dat live werd uitgezonden op nationale televisie. Op haar 14de werd ze toegelaten op het Koninklijke Conservatorium in Den Haag waarna zij terloops haar muzikale opleiding vervolgde aan de ‘Cleveland Institute of Music’ en de ‘Juilliard School’. Carla Leurs is concertmeester en eerste violiste bij HET Symfonieorkest.

HET Symfonieorkest

Onder aanvoering van chef-dirigent Jan Willem de Vriend heeft HET Symfonieorkest zich ontwikkeld tot een nationaal orkest met een internationaal profiel. Internationale samenwerkingspartners zoals de BBC Philharmonic en de Musikhochschule Franz Liszt in Weimar en optredens in Amerika, Spanje, Frankrijk, Engeland en recentelijk in China en Zwitserland bevestigen de internationale vraag naar en reputatie van het orkest. Met een volwaardig symfonisch aanbod, educatieve projecten en vernieuwende samenwerkingen wil HET Symfonieorkest een belangrijke rol in de samenleving vervullen.

HET Symfonieorkest

Gerelateerde artikelen

Back to top button