KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Het is Wereld Bloeddonordag

Zwolle – Vandaag, 14 juni, is het Wereld Bloeddonordag. Op die dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van bloed en plasma doneren. In Nederland zijn ongeveer 400.000 mensen donor. Het overgrote deel van hen, zo blijkt uit onderzoek, praat echter zelden of nooit over het doneren van bloed of plasma. Terwijl bijna eenderde van de mensen aangeeft dat hen dat zou inspireren om zich als donor op te geven. Op Wereld Bloeddonordag roepen we onze donors daarom op: Laat je horen!

Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat 74% van de Nederlanders nooit of maar soms met anderen praat over bloed of plasma doneren. En 40% van de mensen zegt niet te weten of zij iemand kennen die donor is. “Onze donors leveren graag een bijdrage en zijn daar vaak bescheiden over. Het gevoel iets goeds te doen is voor hen genoeg. Maar ze mogen trots zijn op hun bijdrage! En juist door anderen erover te vertellen, zijn ze onze ambassadeurs”, zegt Daphne Thijssen-Timmer, directeur van de Bloedbank van Sanquin.

25% van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven een bloed- of plasmaproduct nodig. “We merken vaak dat mensen donor worden omdat ze erover horen van een bekende, of omdat iemand in hun omgeving bloed nodig heeft. Zien geven, doet geven, en zo gaat het donorschap leven.”

Wereld Bloeddonordag

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag, omdat 14 juni de geboortedag is van Karl Landsteiner, de ontdekker van het AB0-bloedgroepensysteem. Sanquin zet ieder jaar op deze dag de donors in het zonnetje. Dit jaar door de campagne ‘Laat je horen!’, want donors mogen wel wat minder bescheiden zijn. Op deze Wereld Bloeddonordag roept Sanquin donors daarom op om te laten weten dat ze donor zijn, en zo het gesprek met hun familie en vrienden aan te gaan.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button