Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Van A2-melk uit Zwolle tot Gerookte Twentse Kip

Finale 'Overheerlijk!' toont spreekproducten

Zwolle – “Ik heb nog nooit zoiets lekkers geproefd,” aldus Conny Damman. Ze bezocht het ongetwijfeld  smakelijkste onderdeel van het Stadsfestival. Zaterdagmiddag genoten Conny en andere bezoekers van de finale van OverHEERLIJK! 2018 van heerlijke én eerlijke streekproducten. De vakjury koos uiteindelijk de gerookte kipfilet van Veldhoeve Kip als winnaar. Maar ook voor de andere deelnemers – waaronder het Zwolse Erve Slendebroek en Kalter Aardbeien uit Kampen – was er veel lof. Met de overwinning mag Veldhoeve Kip zich een jaar lang ‘Smaakmaker van Overijssel’ noemen.

verslag: Martin van der Hooft / foto’s:  © Peter Denekamp

Aan de finale namen 11 producenten van streekproducten deel, waarvan twee co-producties. Ze hadden zich voor de finale geplaatst tijdens vier exclusieve OverHeerlijk!-picknicks deze zomer. Daar waren de lekkerste streekproducten uit onze provincie te proeven. De 250 bezoekers van die over de hele provincie verspreidde picknicks nomineerden de 10 lekkerste streekproducten voor de finale in Zwolle.  Tijdens het Stadsfestival mochten de finalisten hun producten nog één keer aan het publiek tonen en laten proeven. Maar nu was het een vakjury die de producten beoordeelde. Daarbij werd niet alleen naar de smaak gekeken. Maar bijvoorbeeld ook naar de betaalbaarheid en de hele bedrijfsvoering. Eén van de juryleden was Sander Koeslag, chefkok op het provinciehuis. Hij gaat de winnaar  – Veldhoeve Kip  – opnemen op zijn menukaart in het bedrijfsrestaurant.

Stoete, zo noemen Sallanders hun brood. En bakkerij van der Morst uit Heino weet precies hoe dat moet smaken. Ze behaalden een gedeelde derde plek.

Melk maar dan anders: A2-melk uit Zwolle

Misschien wel de opvallendste deelnemer was het Zwolse Erve Slendebroek. Zij hadden geen buffelworst,  shiitakebroodje met carpaccio van de bovenbil of een cider-milkshake bij zich maar een glaasje melk. Jaco Visscher: “Je zult misschien denken: ‘een glaasje melk?’ Maar het is A2-melk, die komt van koeien die het speciale A2-gen hebben.  En daardoor kunnen ook mensen die normaal koemelk-allergie hebben, onze zuivelproducten goed verteren.” Visscher selecteert zijn koeien op het gen door natuurlijke selectie. Maar ze doen nog veel meer. “Ik ben er trots op dat we zo goed als geen antibiotica gebruiken. Dat komt doordat onze koeien een grasrijk voedselpakket hebben. We weiden ze zoveel mogelijk en gebruiken geen kunstmest meer. In het gras staan allerlei kruiden en vitaminen. De koeien krijgen daardoor op een natuurlijke manier een hoge weerstand.”

Onze koeien staan zoveel mogelijk in de wei. Behalve gras staan daar ook kruiden tussen, zoals bijvoorbeeld klaver. Ze staan dus eigenlijk in hun eigen ‘apotheek’. Daardoor zijn ze gezonder én smaakt de melk veel frisser.Jaco Visscher, Erve Slendebroek Zwolle.

Belangrijke sector in Overijssel

OverHEERLIJK is een initiatief van het ‘Agro & Food-programma’ van de provincie Overijssel. Met het  programma stimuleert Overijssel de verduurzaming van de voedselproductie. Hiervoor is 12 miljoen euro beschikbaar. In het programma gaat het om zeven thema’s: gezond produceren, duurzame voedselbodem, de stal van de toekomst, waardevolle voedselketens, de eiwittransitie, natuurrijk ondernemen en de boer als buur.

Gedeputeerde Bert Boerman trad op als gastheer van de Provincie. Hij genoot volop van de eerlijke en heerlijke producten. Hij onderstreepte dat het belangrijk was dat de hele keten – van de producenten tot aan de consumenten – ondersteund en gestimuleerd moet worden: “De hele keten moet nog beter worden, zodat er nog meer in Overijssel geproduceerd kan worden. En onze inwoners er nog meer van kunnen profiteren.”
Hoe belangrijk de sector nu al is, blijkt wel uit het feit dat 1 op de 3 vrachtwagens die hier rondrijden een agrarisch product aan boord heeft of een agrarische bestemming heeft. Van de totale economie in Overijssel, komt 15% uit de Agri & Food-sector.

Fantastisch ijs, ik heb nog nooit zoiets lekkers geproefd!bezoekster Conny Damman over het ijs van ’t Loaberke & Culibes

Moeilijke keus

De jury had het er maar moeilijk mee. Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel en voorzitter van de jury, wilde eigenlijk helemaal geen winnaar aanwijzen. “Alle finalisten én de consumenten zijn sowieso winnaars. Het zijn prachtige bedrijven en producten.” Maar ook de jury ontkwam niet aan het feit dat het een wedstrijd was en besloot dus uiteindelijk om de gerookte kipfilet van Veldhoeve Kip tot winnaar uit te roepen. De tweede prijs ging naar Erfgoed Bossem uit Lattrop-Breklenkamp met een shiitake broodje met dungesneden bovenbil, biologische sla en truffelmayo. Een gedeelde derde plaats was er voor Kalter Aardbeien/Erf 1 uit Kampen met hun vlaflip met aardbeien en Bakkerij Van der Most uit Heino met de stoete.

De andere finalisten waren:
Waterbuffelfarm Oldemarkt– Ossenworst
Erve Slendebroek – Melk
De Vreugdehoeve – Schapenkaas
IJsboerderij ’t Loaboerke in samenwerking met Culibes – Yoghurt-vlierbesijs
Salland Cider El-Cid – Cidermilkshake

De jury bestond uit Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel (voorzitter), Eric van Veluwen, chefkok & (kook)idealist bij De Valeouwe, Corine Holtmaat, mede initiatiefnemer Hallo Boer en Sander Koeslag, kok bij de provincie Overijssel/Appèl.

 

Lees hier meer over OverHEERLIJK! 2018 Hier vind je alles over de A2-melk van Erve Slendebroek

Gerelateerde artikelen

Back to top button