Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vele kijkers op de IJsseldijk Zwolle voor Bloedmaan

Foto's: ©Peter Denekamp

Zwolle – Het was lang wachten op de bloedmaan in Zwolle, maar even na de volledige verduistering om 22 minuten over 10 werden de volhouders dan toch beloond met de bloedmaan. Niet een vuurrode gloeiende bal maar een vage zachtrode bol die steeds zichtbaarder werd. De beste plekken om te kijken waren de locaties waar je ver zicht had.

Foto’s: ©Peter Denekamp

Zo hadden zich op de IJsseldijk,  voor de oude uitlaat van de IJsselcentrale,  een paar honderd mensen verzameld om de bijzondere en langste maansverduistering van de eeuw te bekijken. Toevallige voorbijgangers met de fiets aan de hand maar ook mensen met een complete uitrusting van stoeltjes, picknickmanden en natuurlijk een groep sterrenkijkers waaronder Wim Verdoold. Allemaal kijkend naar de bloedmaan die naast het skelet van de centrale tegen de donkere nacht afstak. Maar ook op talloze andere plekken op de dijk tussen de Hanzeboog en de centrale stonden veel kijkers.

Bij de Wijde Aa in de Aa-Landen hadden veel mensen zich verzameld om de maan te bekijken.  Daar reacties dat er toch wel slecht zicht was. Beter was het in de Vreugderijkerwaard. Natuurlijk keken er ook mensen vanuit huis. Zo bleek uiteindelijk ook in Stadshagen de bloedmaan goed te zien.

 

Vanuit Nederland en België is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moesten wij missen. De verduistering heeft een grootte van maar liefst 1.61 in de kernschaduw, wat betekent dat de Maan zich dicht bij het centrum van de aardschaduw bevindt en sterk verduisterd wordt. De eclips begint om 19:14 uur en staat bij het maximum, om 22:22 uur, op een hoogte van circa 6° (in Utrecht). De eclips eindigt om 1:31 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 21:31 tot 23:14 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 104 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk. De zon gaat rond 21:30 uur onder, en de Maan komt rond die tijd op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button