Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Het gaat slecht met de weidevogels

Zwolle – Het gaat erg slecht met de weidevogels. Er zijn steeds minder grutto’s, scholeksters, veldleeuwerikken en graspiepers. En dat heeft verschillende oorzaken. Landschap Overijssel zet zich in voor de terugkeer van de weidevogels.

Maria van Harten van Landschap Overijssel legt uit waarom er steeds minder weidevogels zijn: “Begin jaren 50 was het land nog ideaal voor de weidevogels. Ruig kruidenrijk grasland waarin de weidevogels prima voedsel konden vinden zoals insecten. Vanaf de jaren zien we schaalvergroting in de landbouw. Alles is er op gefocused om meer te produceren. Voor de weidevogels is het veld veranderd van een kruidenrijk geheel in een groene deken van Engels raaigras, waarin voor die vogel weinig voedsel meer te vinden is.”

Om de weidevogels die er toch op het land zijn te beschermen, worden ieder jaar nieuwe boerenlandvogelvrijwilligers  opgeleid. Zij zoeken naar nesten op het boerenland en markeren deze met stokjes. De boer ziet dan waar hij moet oppassen met maaien.

“Maar ook als consument kunnen we wat doen om de weidevogels terug te laten keren” zegt Maria. Zo worden er in de supermarkten weideproducten verkocht. Iets duurder,maar je steunt hiermee een actief weidevogelbeheer door de boeren.”

Scholekster
Cursus Boerenlandvogelvrijwilliger
Wil jij aan de slag als boerenlandvogelvrijwilliger? De boerenlandvogels in ons land hebben het lastig en soorten als de grutto, wulp, kievit en scholekster nemen gestaag in aantal af. Bescherming is hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om nesten en jonge vogels op te sporen om deze te beschermen tegen predatie en landwerkzaamheden. Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming in twee avonden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button