Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Het Academiehuis Grote Kerk ‘Voor & Na’ de grote restauratie

Zwolle – Het is al bijna twee jaar geleden dat de restauratie startte van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Het waren jaren van veel steigers in de kerk en hard werken achter de schermen. Donderdagmiddag was het tijd om de periode van restauratie af te sluiten en de kerk weer officieel te openen. Kijk met ons mee wat er allemaal gebeurd is in deze ‘Voor & Na’. 

Gewelven

De gewelven zijn een belangrijk onderdeel van de constructie. Ze vertoonden scheuren en waren – evenals het stucwerk op de wanden – behoorlijk vervuild. Schoonmaken moest met grote precisie gebeuren omdat anders schilderingen verloren gingen.

 

 

 

 

 

 

Voor de beeldenstorm van 1580 was de kerk rijk beschilderd. Bij de start van de restauratie waren er in de kerk nog zeven schilderingen te vinden. Veel van deze schilderingen waren erg kwetsbaar omdat ze op kalk geschilderd waren. Zonder ingrijpen zouden ze op den duur verdwijnen. 

Vloerdelen

Ook op de grond moest er gerestaureerd worden. In de loop van de eeuwen was de vloer in de zuidhal behoorlijk verzakt, met minimaal 15 centimeter. Ook dit is meegenomen in de restauratie.

Deze kerk is de laatste rustplaats van 700 mensen waaronder de Zwolse schilder Gerard ter Borch, Aleida Greve van het Vrouwenhuis en Frans Caspar Schnitger van het beroemde Schnitgerorgel in de kerk. 

Preekstoel

De preekstoel was ernstig verzakt. Bovendien was door de eeuwen heen het poetswerk verdonkerd. Nu na de restauratie is het fraaie snijwerk weer te zien. De preekstoel is gestabiliseerd en rechtgezet en alle losse onderdelen zitten weer vast. 

De kansel van de kerk is de op één na grootste van Nederland. Hij werd gemaakt door Adam Straesz tussen 1617 en 1622. Hij had eigenlijk in een jaar klaar moeten zijn.

Buitenkant

De buitenkant van de kerk was eveneens aan restauratie toe. Dakgoten moesten worden vervangen, de steenlaag eronder vertoonde vochtdoorslag. Voegen moesten worden hersteld en de steunberen moesten worden aangepakt, met name aan de bovenzijde waar stenen los zaten.

De Grote Kerk is gebouwd tussen 1370 en 1452. De laatste grote restauratie aan de buitenkant van de kerk begon in 1883. De dakconstructie van de kerk bestaat vooral uit hout, erg brandgevaarlijk. Daarom komt er ook een nieuw brandveiligheidssysteem.

Koorhek

Tijden de restauratie is het koorhek schoongemaakt en behandeld. Ook zijn loszittende delen vastgezet en deuren en panelen gerepareerd. 

Het koorhek is het oudste interieurstuk van de kerk. Het werd als eerste pronkstuk na de reformatie in 1597 door Swier Kistemaker in de kerk geplaatst en is gemaakt van het beste hout wat toen te verkrijgen was. Het koorhek
is tijdens de restauratie intensief gereinigd.

Schnitgerorgel

Het Schnitgerorgel was niet onderdeel van het restauratieproject van het Academiehuis. Hiervoor loopt een apart traject. 

 

De Grote Kerk van Zwolle is als middeleeuwse stadskerk eeuwenlang het letterlijke middelpunt van het sociale leven van Hanzestad Zwolle geweest. Hier kwam men samen, vond men inspiratie, ontmoette men elkaar, werd gesproken, gehandeld en begraven. De kerk was het overdekte plein voor de Zwollenaren, het icoon van de Hanzestad. Nu zien we dat de kerk deze functie weer terug heeft.

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren