EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Hessenpoort wordt groener en duurzamer

Zwolle – Op bedrijventerrein Hessenpoort is niet alleen een grote verzameling van bedrijfsgebouwen te vinden. Het wordt ook meer en meer groen en duurzaam gemaakt. En dat doen de bedrijven voor een groot deel zelf, ondersteunt door de stichting Straatboer. Ze planten groenten, fruitbomen en nu ook kerstbomen. Het wordt daarmee niet alleen groener, maar ook een plek waar lokaal voedsel groeit en geplukt kan worden. Ook komen er meer en meer zonnepanelen.

Een van de deelnemende bedrijven is groothandel Ferm. Daar zijn de afgelopen twee weken 9 fruitbomen geplant, maar ook 34 kerstbomen. Die kerstbomen – afkomstig van bedrijfsmedewerkers en inwoners van Zwolle – staan inmiddels op kale schaduwplekken. Daar wil verder amper iets groeien maar de kerstbomen doen het daar juist goed. Want waarom alle kerstbomen met kluit weggooien, terwijl er op deze terreinen juist behoefte is aan groen?

“Wij plukten al courgettes, pompoenen, tomaten en boontjes tijdens de lunch, en nu planten we – behalve kerstbomen – fruitbomen om in de zomer te kunnen genieten van ons eigen fruit. Gezond voor de medewerkers, heerlijk even tijdens de lunch naar buiten en het is goed voor de biodiversiteit”, aldus Eddy Kok Quality en Facility Director van Ferm International.

Aanstekelijk

Vergroen(t)en van een bedrijfsterrein werkt aanstekelijk, dat blijkt. Zo hebben de buren, logistieke organisatie Transferro B.V., vorig jaar een tuin aangelegd met een hoge biodiversiteit. En hebben de andere buren, Zehnder Group Nederland, vorige maand het dak vol gelegd met zonnepanelen en afgelopen week ook vele fruitbomen geplant.

“Naast ons pand, op het grasveld, plaatsen we nu met Straatboer appel-, peren-, pruimen- en perzikbomen.” Marjan Hendriksen, Facilitair Manager

 

“Op ons dak hebben we onlangs 3600 zonnepanelen neergelegd. Zo hopen we een duurzaam en biodivers voorbeeldterrein voor anderen te zijn”, vertelt Marjan Hendriksen, Facilitair Manager bij Zehnder.

Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden een versnelling realiseren in het duurzaam opwekken van energie. En CO₂ afvangen, biodiversiteit stimuleren en lokaal gezond voedsel produceren voor eigen medewerkers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button