KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Hervertellen van de zwarte geschiedenis klinkt zo helder, maar wélke verhalen moeten we horen?

Zwolle – “Elk verhaal dat we op het nieuws of in andere media lezen of zien, is gekozen. Door iemand. Wat zien we; maar wat gebeurt er nu echt?” Spoken word artiest Zeinab El Bouni cureerde in opdracht van Festival Het Tussenland het spoken word programma Ongeschreven waarheden, zondag 5 juni in Zwolle.

Dichter El Bouni vertelt en hervertelt verhalen; geschiedenis, de zwarte geschiedenis. “Hervertellen klinkt zo helder. Toch is het een opgave om díe verhalen op te halen die we willen horen, die we moeten horen. Die misschien nergens geschreven staan.” Voor het antwoord op deze vraag nodigde El Bouni de dichters Jörgen Gario, Danielle Zawadi en Rachel Rumai uit voor een anderhalf uur durend spoken word programma met muziek.

Zeinab El Bouni (1990), debuteerde in 2018 met de dichtbundel En ze leefden nog. Sindsdien heeft ze laten zien een veelbelovende, verbindende en geëngageerde stem te zijn binnen de Amsterdamse woordkunst. Ze bouwt podia waar die nog niet vanzelfsprekend zijn. Samen met collega’s richtte ze Art Harder op, waarmee ze in Amsterdam jonge en gevestigde woordkunstenaars een podium biedt. Daarnaast is ze programmaleider bij Poetry Circle, het platform voor schrijvende performers en performende schrijvers.

Rachel Rumai Diaz (1990) is een schrijver, dichter, performance artist en programmamaker die altijd op zoek gaat naar de verbinding tussen kunst en activisme. Als oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo richt ze zich op intersectionaliteit en modern zusterschap. NRC Handelsblad riep haar in 2020 uit tot één van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en Nederlandstalig België. Ze is auteur in Afrolit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. Zowel voor als achter de schermen zet zij zich voor bewustwording van en ruimte voor ongehoorde stemmen. Ze wil jongeren kennis laten maken met woordkunst op een niet-traditionele manier. Rachel schrijft in het Spaans, Engels en Nederlands.

Jörgen Gario, ook wel bekend als UNOM, is een Antiliaanse dichter geboren op Sint Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamentu. Gario is één van de coaches/workshopmasters die jong talent begeleidt binnen het landelijke dichtersnetwerk Poetry Circle Nowhere. Hij speelt gitaar en ukelele en produceert ook electronische muziek. Hij trad op op festivals in heel Europa en Afrika. Waaronder Oerol Terschelling, Afrique Carib Exchange Johannesburg, International Literature Festival Winternachten (Den Haag), Rehearsing the revolution TG Space (Nicosia Kyiv Biennial 2021 – Kiev, Oekraïne) en Göteborgs Konsthall ( Göteborg, Zweden).

Daniëlle Zawadi (1999, Kinshasa DRCongo), schrijft proza en treedt op met spoken word; vooral over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie. Zawadi kaart onderwerpen aan over haar bi-culturele achtergrond, over vriendschap en ouder worden. Ze publiceerde in de Optimist, de Gids, Awater, Hard//Hoofd en de Wintertuin’s Notulen van Het Onzichtbare. Het Nederland Letterenfonds nam haar op in hun Slow writing Lab. Met haar on-woman-show Alstublieft, Zawadi stond ze op Amsterdam Fringe en The Black Achievement Month Den Haag. Zawadi host haar eigen platform voor Poëten Zwart Schaap, in Den Haag en is coördinator van de Poetry Circle 070. In 2020 won Zawadi de Black Indigenous People of Color Voice Award op het 1st Queer & Feminist Poetry Awards.


Ongeschreven waarheden, 17.15 uur – zondag 5 juni, Ter Pelkwijk Park Zwolle.
www.festivaltussenland.nl. Gratis toegang.

Gerelateerde artikelen

Back to top button