Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Herstel gebouw X duurt langer dan verwacht

Zwolle – Doordat het herstel van de vloerconstructie langer duurt, kan Windesheim het X-gebouw op zijn vroegst na de herfstvakantie weer in gebruik nemen.

‘Deze vertraging is ontzettend vervelend voor alle medewerkers en studenten die er vanuit gingen na de zomer weer in het gebouw te kunnen’, zegt collegevoorzitter Henk Hagoort. ‘Tot twee weken geleden lagen we nog op koers om voor de zomer klaar te zijn. Nadat we in maart het advies kregen om de vloeren van gebouw X te versterken met stalen strips, bleek de afgelopen weken bij het begin van de werkzaamheden dat er onverwacht meer stalen wapening in de vloeren zit dan op basis van de tekeningen kon worden verwacht. Hierdoor ging het boren zo moeizaam dat deze oplossing zeer bewerkelijk werd. Gelukkig hebben we daarna snel kunnen schakelen en is in samenspraak met de constructeur en aannemer een andere oplossing in beeld gekomen: het plaatsen van bollenankers. Nadeel is onverwachte vertraging tot tenminste de herfstvakantie.’

Deze week zijn de eerste werkvoorbereidingen voor het plaatsen van de bollenankers gestart. Drie weken lang wordt op één verdieping begonnen met het versterken van de vloerconstructie volgens deze methode. ‘Na deze eerste drie weken hebben we goed zicht op de planning en kunnen we meer zekerheid bieden over de werkbaarheid van deze oplossing en de termijn waarop het klaar is’, zegt Hagoort. ‘We gaan nu uit van de herfstvakantie, maar houden er rekening mee dat we bij tegenvallers tot eind 2018 nodig hebben.’ Voor demontage, herstel en montage van de studio’s van de opleiding Journalistiek is meer tijd nodig. In samenspraak met het team wordt een planning gemaakt die loopt tot eind 2018.

Complex gebouw

Oktober 2017 maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van het incident met de parkeergarage in Eindhoven nieuwe richtlijnen bekend voor breedplaatvloeren die geconstrueerd zijn met zogenaamde bollenplaatvloeren. Deze zijn ook gebruikt in gebouw X. Omdat de vloerconstructie niet voldeed aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen, besloot Windesheim het gebouw eind oktober 2017 te sluiten. Streven was om het gebouw bij aanvang van het studiejaar 2018-2019 weer in gebruik te nemen.

‘Van alle gebouwen in Nederland die hersteld moeten worden, is ons gebouw het meest complexe’, vertelt Hagoort. We hebben te maken met zeven splitlevel bouwlagen, ruim 18.000 vierkante meter vloeroppervlak en grote overspanningen. Ook voor de experts op wiens deskundige advies we moeten afgaan, was dit nieuwe materie.’ Na de sluiting van het gebouw is er landelijk door constructeurs lang nagedacht en onderzoek gedaan naar deze problematiek. Verschillende herstelvarianten zijn in proefopstellingen getest en doorgerekend. Hagoort: ‘Vorige maand kwam daar voor gebouw X het advies van de stalen strips uit. Deze bleek in de praktijk echter zeer bewerkelijk, waardoor Windesheim moest uitwijken naar een andere oplossing. Daardoor loopt het herstel helaas uit. Ontzettend vervelend voor alle betrokkenen, maar een veilige en duurzame oplossing staat voor ons voorop.’

Bollenankers

Bij het herstel van de vloerconstructie met bollenankers wordt niet in de wapening geboord, maar in de plastic bollen die onderdeel zijn van de bollenplaatvloeren. De bollen worden voorzien van een spananker en vervolgens gevuld met injectiemortel, waardoor de schuifspanning onder de in oktober 2017 vastgestelde nieuwe veiligheidsnorm komt.

Extra lokalen

Voor alle medewerkers en studenten betekent de uitloop van de werkzaamheden dat zij langer dan gedacht niet op hun vertrouwde plek kunnen werken en studeren. In de afgelopen maanden zijn in de andere gebouwen op de Campus lokalen, werkplekken en studieplekken gecreëerd. Deze kunnen ook na de zomer gebruikt worden. Omdat er in de eerste periode van het studiejaar meer studenten op de Campus zijn, worden er extra lokalen gecreëerd. Met name in gebouw D, maar ook in andere gebouwen kunnen we nog ruimtes vrijmaken om in deze behoefte te voorzien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button