Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleSportVideo NieuwsVoorpagina

Herinneringsplaquette van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen voetballers onthuld bij PEC

Zwolle – Bij de hoofdingang van het MAC3PARK stadion onthulde wethouder Michiel van Willigen op vrijdag 1 oktober een herinneringsplaquette voor de 16 omgekomen voetballers, waaronder donateurs in de Tweede Wereldoorlog. Zij waren allen verbonden aan Zwolse voetbalverenigingen.

Dankzij een initiatief en onderzoek van enkele toegewijde Zwollenaren krijgen de omgekomen voetballers en donateurs hun naam terug, onder wie relatief veel Joodse stad- en clubgenoten. Wethouder Michiel van Willigen onthulde de plaquette met een toespraak. Verder waren er woorden van Jeroen van Leeuwen (PEC Zwolle) en Jaap Hagedoorn (Historicus). Op de plaquette staat o.a. een QR-code die toegang geeft tot de persoonlijke verhalen over deze mannen en jongens die verbonden waren een ZAC, PEC Zwolle en Be Quick.

De verhalen achter de namen

Zo was er verzetsstrijder Willem Lengton, wiens naam voortleeft in de scoutinggroep met die naam, voetbalde zowel voor PEC als voor ZAC. Hij zat in het verzet en werd opgepakt. Op 14 april 1944, precies een jaar voor de bevrijding van Zwolle, werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Soms was er sprake van een ongeluk, zoals bij Jan Albert Beltman, lid van Be Quick. Hij werkte bij de NS en kwam om bij een bombardement op 8 december 1944. Of Cornelis Masseus, PEC-er en werkzaam bij de PTT, die terechtkwam in Buchenwald en daar kort voor het einde van de oorlog stierf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button