Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herder Tjitse van de Zwolse Kudde Nederlands kampioen schapendrijven

Zwolle – Herder Tjitse Terpstra van de Zwolse schaapskudde is Nederlands kampioen schapendrijven geworden. Op 3 september bleek hij bij het NK schapendrijven in Loenen de beste schaapsherder van Nederland . Tjitses zoon werd tweede. De herder valt vaker in de prijzen. Zo is hij ook al drie keer Europees kampioen geweest.

Westerveldsebos, Holtenbroekerbos en Stadshagen

Tjitse Terpstra hoedt zijn Zwolse schaapskudde samen met zijn honden Jim en Mos. Vijf dagen per week vertrekken de 350 schapen ’s ochtends naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos en diverse graaslanden in Stadshagen. De schapen grazen in Zwolle van april tot en met november. Begin december vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Zwolle.

Duurzaam onderhoud

De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er bij de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button