Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herder Tjitse en zijn schapen zijn weer in de stad

Zwolle – Ze zijn er weer! De schapen van herder Tjitse Terpstra en zijn hond Jim. Een heel seizoen lang zullen ze grazen op verschillende plekken in Zwolle. Ooit bedacht om de weidevogelnesten te beschermen op de Breecamp in Stadshagen, een paar jaar later hoort de Zwolse Kudde er helemaal bij.

Vanochtend mochten de kinderen van de Vrije School Michael uit Holtenbroek samen met herder Tjitse voor eerste keer het hek open doen. De schapen van de Zwolse Kudde hadden er zin in. In één stroom ging het naar het malse eerste voorjaarsgras achter de dijk van het Zwarte Water. Herder Tjitske vertelt: ‘Vandaag blijven we hier in de buurt. Morgen misschien naar het stukje land onder de Twistvlietbrug bij Stadshagen. En vanaf volgende week vind je ons bij het Westerveldse Bos.’ De kudde is nog niet compleet. Er komen nog zo’n 80 schapen bij komende week. Ook een paar lammetjes. ‘Niet al te veel lammetjes, want die lopen alle kanten op’, lacht de herder.

Op zijn zevende wist hij het al. Hij wou schaapsherder worden

Herder Terpstra woont zelf niet in Zwolle. Iedere ochtend stapt hij voor dag en dauw in de auto om vanuit de omgeving Drachten naar zijn kudde in Zwolle te rijden. Op zijn zevende wist hij het al. Hij wou schaapsherder worden. Eerst heeft hij twee andere kuddes gehad in andere plaatsen en nu leidt hij de Zwolse Kudde. Samen met zijn hond Jim. ‘Jim away’, hoor je Tjitse roepen. De hond luistert naar Engelse bevelen. Net zoals zijn vorige hond. Om verwarring te voorkomen is ook Jim maar in het Engels getraind.

Documentaire

Iedereen die meer wil weten over de Zwolse Kudde kan de onlangs gemaakte documentaire bekijken. Studenten van de opleiding Audiovisueel Specialist hebben op verzoek van de gemeente Zwolle de Zwolse schaapskudde heel 2015 met een camera gevolgd. Dit jaar is samengevat in een documentaire met prachtige beelden van de schapen, herder Tjitse Terpstra en zijn hond Jim in Zwolle. En natuurlijk kun je de kudde ook opzoeken. Tjitske volgen op Twitter en je weet waar hij is.

 


Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde
Zwolse Kudde

26175869112_24606f3e5e_z
 

 

 

 

 

 

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button