Nieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Eikenlaan Berkum

Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool
De Duyvencamp verzorgden woensdagochtend een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan.

Wethouder Filip van As woonde namens de gemeente Zwolle de herdenking bij. Oud militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verleenden medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking werd er op school nagepraat.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument.
Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen
De Campherbeek en De Duyvencamp. Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

 

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.

Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Geef een reactie

Back to top button