LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden op vrijdag 31 maart 2017 om 9.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder Nelleke Vedelaar legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers. Kort voor 9.00 uur verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding spreekt een woord van welkom, ‘The Last Post’ wordt gespeeld gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld en worden de vlaggen gehesen. Wethouder Nelleke Vedelaar legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding spreekt een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd.

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen. Enkele jaren geleden is het monument door de gemeente opgeknapt. Recent is nu ook de bestrating eromheen vernieuwd.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op
11 januari 2017 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats.

Het monument
Herdenking monument Meppelerstraatweg
Herdenking monument Meppelerstraatweg
Herdenking monument Meppelerstraatweg

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button