Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Herdenking gevallenen Oost-Azië woensdag 15 augustus in Park Eekhout

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt woensdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.15 tot omstreeks 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.

De herdenking werd 28 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het monument is geadopteerd door de Parkschool.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 73 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking begint om 19.15 uur onder leiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas. Overkoepelend thema is dit jaar ‘Onbekende Helden’. Gastsprekers zijn Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Luitenant Generaal Hans van Griensven en de Zwolse veteraan Ted Hielckert. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle draagt traditiegetrouw een gedicht voor.

Namens het openbaar bestuur leggen burgemeester Henk Jan Meijer en loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman gezamenlijk een krans, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De ‘Ambassadeurs van de Vrijheid’ reiken de kransen aan. Dat zijn vertegenwoordigers van de Zwolse Jongerenraad en studenten van Deltion College. Koperensemble Excelsior en de Molukse zanger John Lesnussa verzorgen de muzikale begeleiding. De plechtigheid duurt tot ca. 20.30 uur en wordt
afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Uit respect voor de herdenking is de Emmawijk tussen parkeeraccommodatie Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug tussen 18.30 en 20.30 uur afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Nieuwe Havenbrug – Eekwal –
Kamperpoortenbrug. De parkeerlocatie Emmadek blijft toegankelijk via Katerdijk- Pannekoekendijk en de omleidingsroute.

Gerelateerde artikelen

Back to top button