Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Herdenking gevallenen Oost-Azië woensdag 15 augustus in Park Eekhout

Foto's ©Peter Denekamp

Zwolle – Alle militaire en burgerslachtoffers die in de periode 1941-1962 zijn gevallen in Oost-Azie worden op woensdag 15 augustus in Park Eekhout herdacht. De herdenking vindt plaats van 19.15 tot 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guineamonument.

Indië- en Nieuw Guinea-monument

Bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout staat Zwolle ieder jaar op 15 augustus stil bij alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Het Indië- en Nieuw Guinea-monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië.

Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962).

Deze drie periodes in de geschiedenis worden gemarkeerd door de drie onderling verbonden zuilen van het monument.

Programma

De Commissie Herdenking 15 augustus organiseert de herdenking. De plechtigheid begint om 19.15 uur en heeft ieder jaar een ander thema met gastsprekers. De burgemeester draagt jaarlijks een gedicht voor.

Daarna vindt de officiële kranslegging plaats. De kransen worden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur en wordt afgesloten met een defilé.

Nederlandse vlag

Op 15 augustus vieren we het formele einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we de slachtoffers. Volgens landelijke vlaginstructie hangt vanaf 9:00 uur tot zonsondergang de Nederlandse vlag in Zwolle voluit bij de Peperbus, het stadskantoor, het stadhuis en in het Ter Pelkwijkpark.

Ook wordt op deze dag gevlagd bij monument Park Eekhout. De Nederlandse vlag hangt hier vanaf 18:00 uur halfstok. De vlag wordt tijdens de herdenkingsplechtigheid in top gehesen en blijft daarna voluit hangen tot zonsondergang.

Verkeersmaatregelen

Uit respect voor de herdenking op 15 augustus is de Emmawijk tussen parkeeraccommodatie Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug tussen 18.30 en 20.30 uur afgesloten voor het verkeer.

Het verkeer wordt omgeleid via Nieuwe Havenbrug – Eekwal – Kamperpoortenbrug.
De parkeerlocatie Emmadek blijft toegankelijk via Katerdijk-Pannekoekendijk en de omleidingsroute.

Gerelateerde artikelen

Back to top button