KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

LIVE op TV – Herdenking gevallenen Oost-Azië in park Eekhout

De herdenking wordt live uitgezonden. Je kan de herdenking volgen via de tv op de volgende kanalen: KPN kanaal 1396, T-Mobile op kanaal 783 en Ziggo kanaal 44. De live uitzending is ook te volgen via de website.

Zwolle – Op zondag 15 augustus vindt in park Eekhout de herdenking plaats van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. De plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument wordt georganiseerd door de commissie Herdenking 15 augustus Zwolle onder voorzitterschap van Cathy Folmer.

In verband met de recente coronamaatregelen wordt iedereen verzocht plaats te nemen op de stoelen die op anderhalve meter afstand van elkaar staan opgesteld. Belangstellenden kunnen tot 18.45 uur terecht, mits er nog plaatsen vrij zijn.

Burgemeester Peter Snijders en loco-commissaris van de Koning Bert Boerman leggen een krans bij het monument namens het openbaar bestuur, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. De kransen en bloemen worden aangereikt door enkele Ambassadeurs van de Vrijheid Junior.

Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blaast het signaal Taptoe. Sprekers zijn schrijfster Aca Siwabessy Stoffels en commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. De plechtigheid wordt muzikaal ondersteund door kinderkoor Burung Bebas (Vrije vogel) onder leiding van Mariëtte Bastiaansen. Stadsdichter Sarah Lucassen draagt een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

© RTV Focus Zwolle

Het monument

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 76 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking

De herdenking werd 31 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button