AlgemeenNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenking gevallenen Oost-Azië 15 augustus in Park Eekhout

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats vanaf kwart over zeven ’s avonds tot ongeveer half negen in Park Eekhout.

De herdenking is 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Eerst bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument. Het monument is geadopteerd door de Parkschool.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument is opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 74 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

tekst gaat verder onder de foto

De herdenking begint ’s avonds om kwart over zeven onder leiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas. Thema is dit jaar ‘Waarom herdenken wij’. Gastsprekers zijn auteur en filmmaker Marion Bloem en Luitenant-Generaal Leen Noordzij, oud-voorzitter van het Veteranenplatform. Loco-burgemeester René de Heer draagt een gedicht voor.

Namens het openbaar bestuur leggen loco-burgemeester René de Heer en loco-commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman gezamenlijk een krans. Daarna volgen de vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en diverse organisaties en verenigingen kransen. Koperensemble Excelsior en zanger Ray Henri verzorgen de muzikale begeleiding. De plechtigheid duurt tot ongeveer half negen en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Gerelateerde artikelen

Back to top button