Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

14 april herdenkt Zwolle voor 70-ste keer einde Tweede Wereldoorlog

Dit jaar herdenken en vieren we dat er voor Nederland 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zwolle werd op 14 april 1945 door Canadezen bevrijd, eerste bevrijder was Leo Major. Ter viering van de 70-jarige bevrijding van Zwolle vinden in onze stad verschillende activiteiten plaats.

Monument Pilotenlaan en Ter Pelwijkpark

’s Ochtends om 09.00 uur verzorgen leerlingen van basisschool De Octopus een plechtigheid bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wijkwethouder René de Heer woont deze plechtigheid namens de gemeente Zwolle bij. Later, om 10.30 uur, vindt de herdenking bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark plaats, georganiseerd door leerlingen van de Geert Grote- en Koningin Emmaschool die dit monument hebben geadopteerd. Burgemeester Henk Jan Meijer woont de herdenking namens de gemeente bij.

FOTOntdekking Zwolle 40|45

De educatieve tentoonstelling ‘FOTOntdekking Zwolle 40|45’ is tot en met 19 juni aanstaande bij het Historisch Centrum Overijssel te zien. De tentoonstelling toont een selectie van foto’s en verhalen uit het boek ‘Zwolle 1940-1945’ dat is samengesteld en geschreven door Herman Aarts en Paul Harmens, medewerker collectie Tweede Wereldoorlog van het HCO. Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 wordt het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. De foto’s in het boek zijn zo gepresenteerd dat als het ware een film ontstaat over de meest ingrijpende periode uit de geschiedenis. Naast het tonen van deze foto’s besteed de tentoonstelling extra aandacht aan verhalen van mensen die de bevrijding van Zwolle hebben meegemaakt.

Bevrijdingsconcert

Ter afsluiting van deze gedenkwaardige dag, vindt van 19.30 tot 21.00 uur in de Grote- of St. Michaëlskerk een feestelijk en vrij toegankelijk bevrijdingsconcert plaats. (inloop vanaf 19.00 uur). Een concert voor en door Zwollenaren met medewerking van Octopus schoolkoor, Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia, Christelijke Zang- en Oratoriumvereniging Nieuwe Ster en muziekverenigingen Nooitgedacht en Kunst na Arbeid onder algehele leiding van Martin Oosterwijk. In samenwerking met Stadkamer amateurkunst, de Zwolse Zangraad en de Muziekraad Zwolle is een gevarieerd programma samengesteld.

Naast deze muzikale inbreng dragen leerlingen van basisschool De Campherbeek en De Duyvencamp die het oorlogsmonument aan de Eikenlaan hebben geadopteerd een zelf geschreven gedicht voor. Verhalenvertelster Marieke van Bolderen vertelt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal.

Voor meer informatie over dit lustrumjaar verwijzen wij u naar de berichtgeving op de website van de gemeente Zwolle terecht: www.zwolle.nl/70jaarbevrijding

70 jaar bevrijding

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button