Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

VIDEO – Herdenking bombardement Bollebieste – Schildersbuurt 2022

Zwolle – Donderdagmidag 15 december werd bij het oorlogsmonument Bollebieste aan het Sint Josephplein een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd.

Het monument werd in 2019 opgericht ter nagedachtenis aan de vijf inwoners die op die dag in 1944 door een geallieerd bombardement om het leven kwamen. Doelwit was waarschijnlijk de petroleumopslag aan de Schuttevaerkade of de gasfabriek op het Noordereiland in Zwolle, maar de bommen kwamen onbedoeld op de buurt Bollebieste terecht.

Herdenking

Tijdens de plechtigheid leverden leerlingen van basisschool De Springplank een bijdrage. Jacob Raap, wijkbewoner en medeinitiatiefnemer van het monument, geeft samen met nabestaanden, buurtbewoners en Veteranen van Vereniging Veteranen Zwolle vorm aan de herdenking. Wethouder Gerdien Rots woont de herdenking bij namens gemeente Zwolle en legde bloemen bij het monument.

Monument

De namen van de slachtoffers zijn aangebracht op het monument dat is gemaakt van een weerbarstige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes die als gevolg van het bombardement in 1944 door de lucht vlogen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren