Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenking bij oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark

Zwolle – Vandaag, donderdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Het is 77 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Leerlingen van basisschool Koningin Emma verzorgden donderdagochtend een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig.

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenkt het leed – maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande – maar om voort te gaan.” Jaarlijks hangt bij dit monument de Canadese vlag ter nagedachtenis aan onze Canadese bevrijders, in het bijzonder eerste bevrijder en ereburger Leo Major die in 2008 is overleden.

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle. Voor actuele informatie over vrijheid verwijzen wij u naar de website www.zwolleviertvrijheid.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button