Nieuws uit ZwolleOpiniePolitiek & OpinieVoorpagina

Henk Jan Meijer waarnemend burgemeester van Enschede

Zwolle – De heer Meijer, oud-burgemeester van Zwolle, vervangt burgemeester Onno van Veldhuizen die sinds 4 november thuis werkt aan zijn herstel. Van Veldhuizen is geveld door corona.  Omdat niet duidelijk is hoe lang het herstel gaat duren heeft Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel, besloten een waarnemer aan te stellen. Meijer nam vorig jaar afscheid als burgemeester van Zwolle. Hij is nu lid van de Eerste Kamer en is tevens president-commissaris bij dierenpark Wildlands in Emmen.

Het besluit om Meijer aan te stellen als waarnemend burgemeester volgt na overleg met de fractievoorzitters in de Enschedese gemeenteraad, locoburgemeester Niels van den Berg, gemeentesecretaris Kees Meijer, loco-gemeentesecretaris Erdo Smit en griffier Rolf Jongedijk. Met name de onduidelijkheid over de duur van het herstel van burgemeester Van Veldhuizen was daarbij een belangrijk argument. De aanhoudende coronacrisis brengt extra werkdruk met zich mee, waardoor interne vervanging geen houdbare oplossing biedt voor een wat langere periode.

Gemeenteraad aan het woord

De fractievoorzitters zijn blij met de komst van waarnemer Meijer. Ben Sanders, vicevoorzitter van de gemeenteraad: “Er speelt veel in Enschede en met de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis erbij is het belangrijk dat de gemeenteraad en het college van B en W de komende tijd op volle kracht kunnen doorwerken”. Locoburgemeester Niels van den Berg reageert namens het college van B en W: “Het is een besluit waar we ons helemaal in kunnen vinden. Het is nu zaak dat we onze stad zo goed mogelijk blijven besturen. De heer Meijer is zeer ervaren en het geeft burgemeester Van Veldhuizen de ruimte om volledig te herstellen.”

Ook burgemeester Van Veldhuizen reageert in een korte schriftelijke reactie op de benoeming van Henk Jan Meijer. Hij kent hem goed uit de tijd dat Meijer burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland was.

Het gaat mij erg aan het hart mijn stad, mensen en werk voor onbepaalde tijd los te moeten laten.
-Onno van Veldhuizen

“Het gaat mij erg aan het hart mijn stad, mensen en werk voor onbepaalde tijd los te moeten laten. Tegelijkertijd ben ik buitengewoon dankbaar voor de tijd en hulp die ik krijg om weer de oude te worden. Ik wil iedereen in het bijzonder bedanken voor al het extra werk dat zij de afgelopen weken hebben verzet. Niels van den Berg als locoburgemeester, Sander Schelberg als waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio en Benno Brand als plaatsvervangend voorzitter van de Regio Twente,  En ik heet daarnaast mijn oud-collega Henk Jan Meijer welkom in Enschede en Twente. We mogen heel blij zijn dat een man met zijn kwaliteiten ons in moeilijke tijden komt helpen. Ik wens hem veel succes, wijsheid en plezier”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button