Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Henk Jan Meijer: “Het internationale- en universitaire karakter van Enschede, dat zijn twee dingen waar Zwolle jaloers op is.”

Zwolle / Enschede – Wat zijn de verschillen tussen de centrumgemeenten Enschede en Zwolle. Wat de oud-burgemeester Henk Jan Meijer betreft zijn dat het internationale karakter en het universitaire karakter van Enschede. ‘Twee dingen waar Zwolle jaloers op is’ vertelde Meijer tijdens een online-nieuwjaarsgesprek dat hij had als waarnemend burgemeester van Enschede. Maar hij had ook een kanttekening. Zwolle deed het weer beter als het ging om de tegenstellingen in de politiek en in de samenleving.

Oud-Burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, is op dit moment waarnemend burgemeester van Enschede. Dit omdat de zittende burgemeester Onno van Veldhuizen op dit moment herstellende is van COVID-19. Dinsdag aan het eind van de middag sprak Meijer in een nieuwjaarsgesprek over de verschillen en overeenkomsten tussen Enschede en Zwolle.

Centrumsteden

“Het zijn heel verschillende steden. De √©√©n ken ik veel beter dan de ander. Maar het belangrijkste is dat het alle twee centrumsteden zijn. Dat betekent dat je een enorme betekenis voor de regio hebt maar de regio ook voor jou. Alle voorzieningen staan in een centrumstad. Een ziekenhuis, het onderwijs, een winkelcentrum, cultuur. In Zwolle is dat tegen een wat historisch decor. Hier in Enschede is dat in een moderner stadshart, met misschien ook wel wat mooiere winkels.”

Universiteit en internationaal

Het valt Meijer op dat er twee grote verschillen zijn tussen beide steden. “Hier in Enschede is een universiteit. In Zwolle hebben we daar naar gestreefd maar dat is enorm ingewikkeld. Hier is die basis er. Koester die. Zorg dat die zich ook aanpast aan nieuwe vraag en ontwikkeling. Innovatiekracht van het bedrijfsleven kan daarmee gestimuleerd worden. ” Als tweede verschil noemt Meijer het internationale karakter. “In √©√©n stap sta je in Duitsland. Dat is de grootste economie van Europa. Daar ben je dan mee verbonden. Ik vind het geweldig mooi hoe Onno van Veldhuizen die blik meer richting Duitsland heeft gebracht.” Meijer geeft dan als voorbeeld de goede banden met M√ľnster en besluit met de woorden: “Het internationale karakter en het universitaire karakter, dat zijn twee dingen waar Zwolle jaloers op is.”

Het internationale karakter en het universitaire karakter, dat zijn twee dingen waar Zwolle jaloers op is. Henk Jan Meijer, oud burgemeester van Zwolle

 

Gepolariseerd

Meijer plaatst ook een kanttekening voor Enschede: “Ik denk dat de tegenstellingen in de politiek en misschien ook wel in de samenleving in Enschede soms iets scherper zijn. Dat kan ook met het verleden te maken hebben. Maar ik kom een aantal discussies tegen in de raad die redelijk scherp en polariserend verlopen. Iets waar in de toekomst in ge√Įnvesteerd moet worden.”

Video start bij fragment over Enschede en Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button