KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Help mee Spaghettirellen te laten reizen!

Locatievoorstelling

Zwolle – Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle brengt nu, in corona-tijd, de voorstelling ‘Spaghettirellen’. Spaghettirellen gaat over de verhitte Twentse zomer van 1961. De voorstelling is deze zomer te zien op stadspleinen in Overijssel. Een reizende locatievoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden in de openlucht, met livemuziek en een bord spaghetti in de pauze.

Niet eerder toerden zij met een grote openluchtvoorstelling langs meerdere plekken. De logistieke operatie rondom Spaghettirellen, het reizen en verplaatsen en het op- en afbreken van het decor is een spannende nieuwe uitdaging, maar ook kostbaar. Om Spaghettirellen te kunnen laten reizen langs maar liefst vijf speelsteden – Almelo, Borne, Enschede, Oldenzaal en Zwolle – vragen we iedereen om hulp!

Het verhaal

Eind jaren vijftig komen veel Italiaanse mannen naar Twente, om als gastarbeider in de textielindustrie te werken. De Italianen gaan voor hun werk naar de fabriek, en wonen in kosthuizen en pensions. Maar in hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de Twentse jeugd. Over die ontmoeting gaat Spaghettirellen (12+), een avontuurlijke locatievoorstelling van Theatergroep De Jonge Honden vol verliefde nozems, kapotte brommers en jongeren met dromen. Een smeuïge voorstelling over waar je je thuis voelt, over clashende culturen, over vooroordelen en over het bevechten van je vrijheid. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet vertellen.

Met ieders hulp kan De Jonge Honden deze voorstelling in augustus en september 2021 in totaal twintig keer spelen op pleinen in vijf verschillende Overijsselse plaatsen: Almelo, Borne, Enschede en Oldenzaal, steden in Twente waar textielfabrieken stonden en Zwolle, hun thuisstad.

Theatergroep De Jonge Honden

Deze reizende openluchtvoorstelling, gespeeld op stads- en dorpspleinen in Overijssel, past in de ambities van Theatergroep De Jonge Honden. Dit Zwolse gezelschap wil een breed publiek via theater in aanraking brengen met verhalen die verscholen liggen in ons landschap, in onze geschiedenis of op een aansprekende historische locatie. Regisseur Jolmer Versteeg vertaalt samen met schrijver Wessel de Vries de geschiedenis van de spaghettirellen naar een avontuurlijke locatievoorstelling. Dankzij een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kan Spaghettirellen coronaproof geproduceerd en gespeeld worden deze zomer.

Meer informatie is te vinden op www.tgdejongehonden.nl of op hun Facebookpagina. Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief van Theatergroep De Jonge Honden. Doneren is ook mogelijk.

Crowdfunding

Video: Fokke Baarssen

De voorstelling is onderdeel van Textiel Festival Twente. Spaghettirellen wordt op dit moment mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Kickstart Cultuurfonds, Lerak Foundation, Het Boeskoolfonds, Hervormd Weeshuis Zwolle en Textiel Festival Twente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button