Heel Overijssel deelt – deel jouw ervaringen!
Zwolle – Met het nieuwe project Heel Nederland Deelt gaan de Natuur en Milieufederaties onderzoeken hoe het delen, lenen en ruilen van spullen normaler zou kunnen worden. Er zitten namelijk veel voordelen aan: je leert je buren kennen, je bespaart geld én grondstoffen.
Stap één: in contact komen met de mensen die dit nú al doen! Dus: heb jij een deel- of ruilinitiatief in jouw buurt? Vul dan onze vragenlijst in en breng de circulaire beweging verder!
Wat is een deelinitiatief
Met een deelinitiatief werken buurtbewoners samen aan het delen, lenen of ruilen van spullen. Denk bijvoorbeeld aan een boekenkastje in de buurt, een deelauto of deelbakfiets met een aantal dorpsgenoten of een gezamenlijke gereedschapsschuur. De vragenlijst is bedoeld voor mensen die al begonnen zijn met een deelinitiatief, of die binnenkort iets willen gaan starten. Help Natuur en Milieu Overijssel met jouw kennis en ervaringen.
Ontwikkeling van training voor beginnende initiatieven
De input van de enquête gebruikt Natuur en Milieu om trainingsmodules te ontwikkelen voor (toekomstige) bewonersinitiatieven.
De modules gaan over:
– Wat is een circulaire samenleving? (en hoe draag jij daaraan bij?)
– Hoe start je een initiatief? (praktische stappen en veelvoorkomende obstakels)
– Hoe vergroot je je impact? (zichtbaarheid, bereik en communicatie)
Heel Nederland deelt
De vragenlijst is onderdeel van het project Heel Nederland Deelt van de Natuur en Milieufederaties:
Stel je een buurt voor waar mensen niet alleen spullen, maar daarmee ook verhalen, ideeën en inspiratie delen. De komende jaren gaan wij delen, ruilen en lenen steeds normaler maken. Gereedschap, deelauto’s, kleding en speelgoed binnen handbereik, zonder dat je dit zelf allemaal hoeft te bezitten. Delen, lenen en ruilen op buurtniveau op een haalbare, leuke, toegankelijke en duurzame manier. Hier werken we naar toe.