BluesworldKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRadioVoorpagina

Hedon nieuwe thuisbasis Bluesworld Café

RTV Focus programma-makers Cor & Tonio trots op deze stap

Zwolle – Trots, zo voelen de programma-makers van Bluesworld zich. Het radioprogramma heeft namelijk een nieuw thuishonk gevonden bij Hedon. In de Zwolse poptempel worden vanaf 2 juli de speciale Bluesworld Café- afleveringen opgenomen en uitgezonden. Het radio-programma – dat iedere dinsdagavond te horen is op Radio Focus – staat hoog aangeschreven in de Nederlandse Blueswereld. Zeker de live-registraties onder de naam Bluesworld Café, verleiden de grote Nederlandse Bluesbands naar Zwolle te komen. De agenda voor die optredens is ruim en goed gevuld.  En het succes bleef niet onopgemerkt met als gevolg dus een ‘verhuizing’ naar Hedon.

Bluesworld Café – vanuit Hedon  – wordt iedere 1ste dinsdag live uitgezonden op Radio Focus.
De andere dinsdagen komt Bluesworld uit de Studio van RTV Focus in de Stadkamer.

klik hier om live mee te luisteren

Het concept blijft hetzelfde: de top van de Nederlandse Bluesscene laat in Bluesworld Café horen waarom ze zo goed zijn. Het optreden – dat gratis toegankelijk is, wordt live uitgezonden op Radio Focus. En komt natuurlijk ook op de uitzendingen gemist-pagina terecht.

“Daar moet je bij zijn”
Maar de echte Bluesliefhebbers weten dat niets de ervaring van live meemaken overtreft. En zeker bij zo’n eerste uitzending vanuit Hedon móet je dan ook zelf aanwezig zijn. Het beste dat Zwolle biedt op Bluesgebied – het programma wordt geroemd door o.a. de Dutch Blues Foundation – gecombineerd met het beste podium dat in Zwolle te vinden is. En als openingsact van deze samenwerking dan ook nog én één van de beste Nederlandse Bluesbands én een presentje voor iedere bezoeker die op 2 juli naar Hedon komt.

Bluesvilles

The Bluesvilles is de eerste band die voor Bluesworld Café optreedt in Hedon. ©The Bluesvilles

The Bluesville’s – die de primeur in Hedon voor hun rekening nemen – spelen originele roots muziek vanuit het hart en ziel gespeeld op authentieke instrumenten. Niets meer of minder. De band bestaat uit liefhebbers van het genre met een breed repertoire aan covers en eigen nummers. Ze zijn bekende gezichten op vermaarde podia in Nederland zoals Bluescafé Apeldoorn en De Boerderij in Zoetermeer.

De vijfmansformatie ontstond uit voormalige leden van The City Blues Band, 6ft Below en Moontanned. Bestaande uit zanger/mondharmonica speler Marcel Pels en het onverstoorbare bas/drums koppel Mario Michies en Cees Matton. Gitaar-maestro Dave Sumatra en de als laatst gerekruteerde keyboard virtuoos Franz van Veen completeren het kwintet.

Opererend vanuit het midden van Nederland zorgen The Bluesville’s voor wervelende optredens vol met passie, energie en bovenal vakmanschap. Sumatra, Pels en van Veen cirkelen om elkaar heen als gekooide leeuwen in het kruisgevecht tussen de magistrale gitaar, harmonica en keyboard solo’s. Hun wisselwerking met de solide ritme sectie woedt voort als een prairie vuur tot de laatste noot van elk concert. Hun speelstijl varieert van old school Delta en down home Chicago Blues, swingende Texas Boogie tevens West Coast Blues aangevuld met melancholieke Ballades en Southern Rock.

Bluesworld wordt gemaakt door Tonio Aa en Cor Bartelink. Het begon – eerst nog onder de naam Music ToCo – als een normale radioshow waarin volop aandacht was voor oude en hedendaagse Blues, Funk, Jazz en andere aanverwante muzieksoorten. Maar al snel kwam de nadruk steeds meer op de Blues te liggen. De naam werd dan ook veranderd in Bluesworld. Tonio: “Tot onze verbazing bleek die naam zowel op facebook als op het www nog vrij te zijn. In de afgelopen periode is de facebookpagina met deze naam uitgegroeid tot een ware bluesdatabank voor heel Nederland.” Al direct vanaf het begin besloot het duo om met regelmaat ook livebands uit te nodigen. Na een interview in het eerste uur van de show kregen bekende en onbekendere bands de mogelijkheid om live op de radio de blues te brengen.

Tonio Aa en Cor Bartelink  (hier bij een opname van Bluesworld Pub in Grand Café Zuijdt) maken samen Bluesworld. Bluesworld Café – dat iedere 1ste dinsdag van de maand te horen is – wordt vanaf juli  live opgenomen in Hedon.  ©RTV Focus

Toen de toenmalige omroep – RTV ZOo – verhuisde naar een nieuwe studio in de Landstede verhuisde Bluesworld natuurlijk mee. “Het theater in die school werd de nieuwe thuisbasis van de live–uitzendingen. Best lastig door de grootte maar al vele malen mooier dan op een kleedje in of naast de studio,” aldus Cor en Tonio. Hoogtepunt in het theater was ongetwijfeld de 250ste uitzending. Deze werd gevierd met een heus mini blues-festival met 4 bands die na afloop spontaan met elkaar begonnen te jammen. Het hele theater zat die middag vol met meer dan 250 bluesliefhebbers.

Bar Biertje Blues en overstap naar RTV Focus

Toch misten de radiomakers de echte bluessfeer die je het beste kan beschrijven met ‘Bar Biertje Blues’. En zo werd twee-en-een-half jaar geleden besloten om de overstap te maken naar Grand Café Milligers. De naam van de live-optredens werd verander naar Bluesworld Café en ondertussen werd ook de overstap gemaakt naar RTV Focus. Samen met de uitbaters Harold en Ria Oosterlaar beleefde Bluesworld daar een verse start en prachtige optredens. Maar ook aan die periode komt nu een einde. Het werd tijd voor een volgende stap.

Foto © Peter Denekamp Hedon is vanaf 2 juli de thuisbasis voor Bluesworld Café, het bluesprogramma op Radio Focus.

Hedon

Want waar Bar Biertje Blues precies de juiste sfeer beschrijft, kon het nog niet iets beter, niet qua gastheerschap van Milligers maar wel  qua mogelijkheden in de muziek en bijvoorbeeld de akoestiek. En die extra stap wordt nu mogelijk met de verhuizing naar Hedon. De Zwolse toppempel is natuurlijk dé stek in Zwolle waar live muziek het best tot zijn recht komt: Fantastische popzaal, goede akoestiek, goed bereikbaar, gratis toegankelijk en na die tijd zo in de stad voor een afzakkertje.
Op 2 juli is de kickoff met The BluesVilles. Om na de zomerstop in augustus het nieuwe seizoen op 3 september te starten met één van de finalisten van de Dutch Blues Challenge het Ray Stepien Trio.

Voor de sfeer hoeven we niet bang te zijn. De kleine zaal – waar Bluesworld Café wordt opgenomen – heeft natuurlijk niet alleen een geweldige techniek en akoestiek in huis maar ook gewoon een bar. Bar Biertje Blues gaat dus gewoon door in de poptempel.

Dé Stadszender & dé Poptempel van Zwolle

De samenwerking met Hedon is ook voor RTV Focus een hele mooie stap: dé Stadszender en dé Poptempel van Zwolle zijn voortaan verantwoordelijk voor nog meer prachtige blues/muziek in Zwolle.

Ook de reguliere Bluesworld-uitzendingen op de andere dinsdagen krijgen weer een verse start. We zijn volop bezig met het uitwerken van de plannen daarvoor. Zodra deze zijn uitgewerkt melden we dat natuurlijk hier en op bluesworld.nl  Aan de Bluesworld Pub uitzendingen komt in september helaas wel een einde. Dit kleine broertje van Bluesworld Café werd het afgelopen jaar uitgezonden vanuit Grand Café Zuijdt. Maar het blijkt lastig om die formule op een goede manier in te vullen.

Kijk voor meer info over Bluesworld op bluesworld.nl
De hele agenda van de Bluesworld Café uitzendingen zijn te vinden op https://www.hedon-zwolle.nl/2/programma
Alle uitzendingen en de programma gemist afleveringen zijn te vinden op http://www.rtvfocuszwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button