Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Hedon neemt artiesten in dienst en lanceert innovatief productiehuis

Zwolle – Poppodium Hedon lanceert een eigen innovatief productiehuis dat zich richt op het ontwikkelen van nieuw cultureel programma, talentontwikkeling en het creëren van verrassende producties. Hedon wil hiermee een bijdrage leveren om ook in de toekomst een mooi divers kwalitatief programma-aanbod op de Nederlandse podia te kunnen zien.

Voor het Hedon Productiehuis zijn professionele artiesten aangetrokken die o.a. talenten kunnen ondersteunen in hun groei naar een hoger niveau. Ook faciliteert Hedon een ‘artist community’ middels een ontmoetingsruimte met oefenruimtes en een werkruimte die speciaal is toegerust voor schrijf- en opnamesessies. Bestaande programma’s, zoals bijvoorbeeld de Hedon Beurs, worden uitgebreid en ondergebracht in het productiehuis. Het Zwolse poppodium zet al jaren in op talentontwikkeling en is er trots op haar activiteiten op dat gebied fors uit te breiden.

Na een lange druk op programma’s voor talentontwikkeling, cultuureducatie en exploitaties van podia is terecht de vraag ontstaan wie er over vijf tot twintig jaar op de Nederlandse podia staan. Hedon wil een bijdrage leveren aan een popklimaat waarin talenten kunnen doorgroeien tot professional en waar professionals ondersteund worden bij de ontwikkeling van verrassende nieuwe podiumproducties. Door middel van het Hedon Productiehuis wil Hedon het lokale klimaat voor popcultuur ondersteunen en verbeteren.

Voor en door artiesten

De drijvende krachten achter het productiehuis zijn professionele muzikanten die op de grote podia van het land hebben gestaan en die een band hebben met de regio. De ‘Artists in Residence’ die voor een aantal uren per week zijn aangesteld zijn Rico (o.a. Opgezwolle), Bertolf, Seb Dokman (Paceshifters) en Judith van der Klip (violiste). Ook Typhoon staat achter het initiatief en heeft zijn medewerking toegezegd.

Naast de Artist in Residence heeft Hedon een groep succesvolle jonge makers samengebracht in een zogenaamde Artist Community. Zij worden gefaciliteerd in het creëren van nieuwe muziek, samenwerkingen en producties. Dit is tevens een plek voor experiment, ontwikkeling en ontmoeting met oefenruimtes en een werkruimte die speciaal is toegerust voor schrijf- en opnamesessies. Achter de schermen staan binnen deze community al een aantal bijzondere onderdelen in de steigers. Denk hierbij aan een Songwritersgilde, een MusicLab, en een ‘Hedon Orchestra’. Daarnaast zijn al enkele multidisciplinaire en grensverleggende concepten in ontwikkeling waarin zo veel mogelijk wordt samengewerkt met de lokale creatieve vakopleidingen. Sommige producties worden niet alleen voor de eigen stad gemaakt, maar komen ook beschikbaar voor andere podia in het land.

Uitgebreid beursprogramma: Hedon en Promovendus beurzen

Enkele jaren geleden is Hedon gestart met het toekennen van de Hedon Beurs. Talentvolle bands worden tijdens een beurstraject intensief begeleid om door te groeien naar een hoger niveau. Wegens succesvolle resultaten is het programma uitgebreid en wordt nu aan een groter aantal bands een Hedon Beurs toegekend. Tevens wordt nu aan elke band een Artist in Residence verbonden voor verdere begeleiding. Een nieuwe ‘Promovendus’ beurs is ingesteld voor acts of samenwerkingen van gevestigde artiesten. Deze beurs is groter dan de Hedon Beurs en kan zodoende gebruikt worden voor doorontwikkeling in de vorm van o.a. professionele opnames, marketing of fondsenwerving.

Het ambitieuze programma wordt gefinancierd door sponsoring van de Hedon Music Club, eigen geld van Hedon en provinciale gelden voor talentontwikkeling. Het programma loopt in ieder geval drie jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button