Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Haring happen tegen eenzaamheid

Burgemeester start de Week tegen de Eenzaamheid

Zwolle – “Je staat er gewoon niet zo vaak bij stil,” dat zei burgemeester Henk Jan Meijer. Hij had het over eenzaamheid. “Maar heel simpel vragen: wat heb jij gisteravond eigenlijk gedaan? Of af en toe spontaan een kop koffie drinken met je buurman kan al heel veel oplossen.” De burgemeester was donderdag aanwezig bij de start van de ‘Week van de Eenzaamheid’.  Één van de projecten in die week is ‘Een Maatje voor een Maatje’. En dat werd in de Rivierenhof vertaald naar een maatje haring happen met de burgemeester.

verslag/ foto’s: Martin van der Hooft ©RTV Focus Zwolle

Ruim 200.000 Nederlanders geven zelf aan dat ze in het dagelijkse leven eenzaamheid ervaren. Onderzoekers denken dat dat slechts het topje van de ijsberg is. Schattingen lopen zelfs op tot rond de één miljoen personen die eenzaam zijn. Eenzaamheid wordt in onderzoeken omschreven als maximaal één contact met anderen per week. En dat is dus inclusief bijvoorbeeld de kassière van de supermarkt die je vertelt hoeveel je moet betalen.

Eenzaamheid is vaak maar één van de problemen. Doordat mensen niemand meer spreken voelen ze ook geen behoefte meer om zichzelf en hun huis te verzorgen. Post blijft liggen, etc. etc. Eén simpel bezoekje per week kan dat al oplossen. Nathan van Dam, Hart voor Zwolle

Moeilijk te herkennen

Het lastige is misschien nog wel het herkennen van eenzaamheid: “Maar ze komt toch gewoon op straat en spreekt dan toch andere mensen…” is dan de gedachte. Dat het dan blijft bij een korte groet aan de kassa wordt vaak niet gesnapt. Zelfs mensen met naasten in de buurt kunnen zich eenzaam voelen: “Ja maar mijn zoon vraag ik maar niet, die is al zo druk op zijn werk en met zijn kinderen. Die val ik niet lastig.”  Dat de vader vervolgens helemaal geen contact meer heeft en zijn wereld langzaam steeds kleiner wordt valt dan vaak niet eens op.

Lees alles over eenzaamheid in Nederland en wat je er tegen kan doen

 

Samen leuke dingen is heel belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid

Leuke dingen doen

Ook in verzorgingstehuizen als de Rivierenhof komt eenzaamheid voor. Ondanks dat de organisaties van alles organiseren zijn er ook bewoners die stil op hun kamer blijven zitten en zich niet (meer) onder de anderen begeven. Janita Gorter, directeur bij Driezorg: “We proberen onze medewerkers daar steeds op te wijzen: Ga met iedereen in gesprek. Zie of vermoed je eenzaamheid, koppel die bewoner dan aan één van onze vrijwilligers en zorg dat ze samen leuke dingen gaan doen.”

Dat samen leuke dingen doen is ook de gedachte achter Maatje voor een Maatje. Daarin koppelt ‘Hart voor Zwolle’ jongere vrijwilligers aan eenzame ouderen. Nathan van Dam : “We stimuleren ze om vooral op zoek te gaan naar dingen die ze samen leuk vinden. Ga vissen, of samen winkelen. Als je iedere week alleen maar in een kamertje koffie gaat zitten drinken, dan ben je zo uitgepraat. Dat hou je als vrijwilliger ook  niet lang vol.”
De heer van der Kolk mocht samen met burgemeester Meijer als eerste een maatje haring verorberen.

Haring Happen

Maar een maatje is natuurlijk ook een stuk haring. En met medewerking van Vishandel Theo Muys werd er voor de aftrap van de Week tegen de Eenzaamheid een heuse haringkar de Rivierenhof ingereden. En samen met burgemeester Meijer mocht de 94-jarige mijnheer van de Kolk een eerste maatje haring weghappen. Hij vermaakt zich overigens prima in de Rivierenhof, hoewel hij al bijna 10 jaar alleen is. “Af en toe een kaartje leggen beneden of heerlijk puzzelen. En voor een harinkje mogen ze me zelfs midden in de nacht wakker maken.”

Zelf vrijwilliger worden bij Hart voor Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button