Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hanzejaar 2023 Zwolle: Oog in oog met Michaël via rooftop steigers op de Grote Kerk

Zwolle – De Grote Kerk staat al een tijdje in de steigers. Dat weten we allemaal. Maar dat je volgend jaar zelf via steigers op het dak van de kerk kan staan, oog in oog met aartsengel Michaël, dat is toch wel bijzonder!

Interview met Lian Duif, projectleider Hanzejaar Zwolle, over het programma in hoofdlijnen


Interview met Ad van Niekerk, projectleider Hanzejaar in Zwolle over het Hanzejaar en de betekenis voor Zwolle

Het is één van de vele ideeën die woensdagmiddag de revue passeerden in de raadszaal van Zwolle voor de invulling van het Hanzejaar. Het jaar 2023 waarbij negen Hanzesteden, waaronder Zwolle, extra betekenis gaan gegeven aan 800 jaar Hanzegedachtegoed. Doel? Aantrekkelijk cultureel aanbod voor de Zwollenaar, een vrijetijdsaanbod dat meegroeit met de stad maar ook meer toeristen naar de stad. Het Hanzejaar moet ook een opmaat zijn naar de Internationale Hanzedagen die in 2030 in Zwolle worden gehouden. Bovendien wil Zwolle graag in 2033 Culturele Hoofdstad van Europa worden.

Even terug naar de Hanzedagen in 2023. Die moeten starten zo begin april 2023. De Grote Kerk, de Spoorzone en Harculo worden de hoofdlocaties waar van alles en nog wat te beleven is rondom het thema De Hanze Connectie, met Hart & Ziel. We zetten de ideeën in hoofdlijnen op een rijtje (Let wel: het zijn ideeën, het is nog niet zeker of het daadwerkelijk allemaal uitgevoerd kan worden).

Via steigers wil het Hanzejaar bezoekers de Grote Kerk laten beklmmen waardoor ze oog in oog komen te staan met de Aartsengel Michael. Misschien vergelijkbaar met een stukje van de Rooftop Walk in Rotterdam. – Foto: CC Flickr Wim Hoppenbrouwers Rooftop-walk Rotterdam Coolsingel 3D

Grote Kerk

 • Oog in oog met Michaël
  Publiek kan het dak beklimmen via steigers en oog in  oog staan met de Aartsengel Michaël
 • Paviljoen op hoogte
  Op deze steigers moet er ook een paviljoen op hoogte komen. Een podium waar kunst en cultuur in de stad zich kan presenteren.
 • Lichtkunstwerk
  Ooit had de Grote Kerk de hoogste toren van het land. Deze is afgebrand. Onlangs werden de fundamenten van deze toren teruggevonden. Via een lichtkunstwerk moet de toren tijdens het Hanzejaar weer verrijzen als een beam in de stad.
 • Hanzetentoonstelling
  In het Academie en Museum de Fundatie moet via een virtuele Hanzetijdreis het verleden en toekomst met elkaar worden verbonden.

Spoorzone

 • Hanze Muzik Zug
  Een trein tussen Zwolle en Enschede / Münster waar muzikanten kunnen optreden
 • Langjarige culturele uitwisseling tussen de twee Hanzesteden Zwolle en Münster
 • Festivals
 • Project Nedersaksen
Foto © RTV Focus Zwolle

Harculo

 • Duitse special IJsselbiënale
 • Iconisch project op de IJssel
  Iconische beelden drijvend op de IJssel, in de categorie Reuzen van Leeuwarden. Langs de hele route van negen Hanzesteden.
 • Coolwater project RAW
Iconische beelden op de IJssel in de categorie Reuzen Leeuwarden – Foto CC Flickr Matthijs Bremer
Leeuwarden – The Giants of Royal de Luxe / De Reuzen van Royal de Luxe / Royal de Luxe giant marionettes

Gerelateerde artikelen

Back to top button