BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Handsloopwerk Watertoren Zwolle is begonnen

Oude toren komt tevoorschijn

Zwolle – De verbouwing van de Watertoren wordt nu echt zichtbaar. In de laatste week voor de zomervakantie is de bouw voor de omvorming naar 21 huurappartementen officieel gestart door het uit de toren takelen van de oude watermeter. Ook was toen het markante groene koperen puntdak er al af gehaald. Sinds deze week zijn ook de handsloopwerkzaamheden gestart aan de buitenmuur waardoor de oude watertoren beetje bij beetje zichtbaar wordt.

Het gaat om een stenen schil die in 1959 rond de oude watertoren en het immense waterbassin is gebouwd. De buitenschil werd tientallen jaren geleden gebouwd vanwege afbrokkeling van de watertoren. In 1957 viel er een grote steen van de watertoren waardoor een meisje werd getroffen die op dat moment op weg naar school was. Dit dodelijke ongeval deed de gemeente grijpen naar een rigoureuze oplossing die we kennen als de stenen mantel om de oude toren.

Zwolle Watertoren op ansichtkaart - 1907
Zwolle Watertoren op ansichtkaart – 1907

Bij de ontmanteling zal slechts een deel van de toren tevoorschijn komen. Alleen de poot van de oude toren en het immense stalen waterbassin met een capaciteit van vijfhonderdduizend liter water zijn destijds behouden gebleven. Als straks het bassin eruit is, blijft alleen de oude poot intact. Daaromheen wordt weer een nieuwe schil gebouwd die sterk lijkt op de watertoren zoals we die sinds 1952 in Zwolle kennen. De verwachting is dat de appartementen volgend jaar zomer opgeleverd worden.

Nijhuis Bouw heeft al jaren de watertoren in eigendom met als doel er appartementen in te gaan bouwen. Inmiddels heeft Nijhuis de toren verkocht aan beleggingsmaatschappij Amvest uit Amsterdam, die de 21 appartementen van zo’n 60 m² gaat verhuren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button