JarabiRadio

Hailu Mergia vanavond in Jarabi

Van taxi-chauffeur tot podiumheld door één telefoontje

Al dertig jaar woont Hailu Mergia in de Verenigde Staten. Niemand wist dat  hij een gevierd jazz muzikant was in zijn geboorteland Ethiopië. Ze kenden hem als taxi-chauffeur.

Vanavond om 20.00 uur in Jarabi, een uurtje Afrikaans muziek van Hailu Mergia. “Wij waren de eerste die in het paleis optraden” vertelt Hailu in één van de  vele filmpjes die momenteel over het internet circuleren. Het is ook een wonderlijk verhaal. Hailu was een ster in Ethiopië maar zijn succes ging voorbij en hij emigreerde naar de Verenigde Staten waar hij taxi-chauffeur werd. Zijn muziek klonk alleen nog in zijn taxi.

Dat veranderde toen hij werd gebeld door iemand van het label ‘Awesome tapes from Africa.’ De rest is geschiedenis. Hij maakte weer een album en op 71-jarige leeftijd staat Mergu weer op alle grote podia. Ook in Nederland gaf hij een aantal concerten en stond hij in november op het festival Le Guess Who.

Naast Hailu Mergia vanavond ook muziek uit Zuid-Afrika van Laurika Rauch. Wazimba komt ook langs maar er is vooral veel muziek uit muziekland Mali. Muziek die behalve deze geografische lokatie weinig met elkaar van doen heeft. Het Diarabi, titel van ons programma, komt van Samba Touré die, zo is net aangekondigd, in Zwolle komt optreden. Op 3 maart 2019 staat hij in Hedon. Hiermee is hij na tien jaar de eerste grote West-Afrikaanse ster die terug is in Zwolle. Hoe leuk is dat!

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button