KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Grote schenking uit Collectie Sanders aan Museum de Fundatie

Werk van natuurfotografen uit Finland en Nederland

Zwolle – Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe heeft een grote schenking ontvangen uit de verzameling van Pieter en Marieke Sanders. Het gaat om 60 fotografische werken uit de grote collectie kunst die zij samen in ruim 40 jaar bijeenbrachten. De schenking bestaat uit een groot aantal werken Finse fotografie.

Finse fotografen in deze grote schenking zijn: Arno Rafael Minkkinen, Ilkka Halso, Antti Laitinen, Ari Kakkinen, Aino Kanisto, Susanna Majuri, Jorma Puranen en Axel Antas. De werken zijn nu te zien in de tentoonstelling Noordelijk licht: natuurfotografie, samengesteld door gastcurator Maarten Bertheux. Deze uiterst genereuze schenking vormde de aanleiding voor dit bijzondere project, waarin het Noordelijk licht centraal staat – het kenmerkende licht in de foto’s van Finse makers, maar ook het licht van het Noordoostelijke gedeelte van Nederland waar Marieke Sanders zelf haar wortels heeft.

Toegankelijk

Marieke Sanders: ‘Van origine Drentse, vind ik het belangrijk dat ook in het noorden van ons land goede, vernieuwende kunst toegankelijk is voor een breed publiek. Mijn schenking van Finse fotografie biedt het museum de mogelijkheid een nieuwe koers in te slaan. En dat hebben zij geweldig aangepakt om, samen met werken uit hun eigen collectie, een fantastische tentoonstelling samen te stellen met ‘Noordelijke licht: natuurfotografie‘.

Beatrice von Bormann, directeur-bestuurder Museum de Fundatie: ‘Deze schenking nemen wij met grote dankbaarheid aan en wij vieren de fantastische toevoeging aan onze collectie met deze tentoonstelling en publicatie. Ik dank Marieke Sanders-ten Holte en haar familie van harte voor haar genereuze schenking en houding, voor haar engagement voor de makers en voor deze tentoonstelling en daarmee voor ons museum.’

“Wij vieren de fantastische toevoeging aan onze collectie.” Beatrice von Bormann, directeur-bestuurder De Fundatie

 

Collectie Sanders

Pieter (1938 – 2018) en Marieke Sanders lieten zich ruim veertig jaar verrassen door het actuele werk van zowel jonge en nog onbekende, als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Hun collectie is zeer divers en omvat onder meer schilderijen, werk op papier, klein plastiek, foto’s, videowerken en nft’s . De nadruk ligt op innovatief en conceptueel werk. Door hun signalerende aankopen brengt de verzameling inmiddels drie generaties kunstenaars samen. In de afgelopen jaren schonken Pieter en Marieke Sanders een selectie uit de verzameling hedendaagse kunst al aan vijf verschillende Nederlandse kunstmusea.

In het interview door Edo Dijksterhuis in de catalogus, zegt Marieke Sanders-ten Holte: ‘Een collectieplan of verzamelbeleid hebben we niet. Op de een of andere manier spiegel je je aan de kunst die je koopt. Die raakt aan onderwerpen waar je bewust of onbewust mee bezig bent. Zo gaat veel van onze kunst over water, lucht, wolken en de relatie van de mens tot de natuur – ook in de vorm van manipulatie.’ Op die manier kwamen ze ook in aanraking met de fotografen van The Helsinki School, die vanaf de jaren 1990 aan de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki (UIAH) studeerden.

The Helsinki School

De Finse fotografen in de collectie van het echtpaar Sanders zijn veelal afkomstig uit de zogeheten The Helsinki School. The Helsinki School werd in het begin van de jaren 1990 opgericht vanuit de Aalto Universiteit/Espoo. Naast de aandacht voor het landschap, met het kenmerkende heldere (noordelijke) licht, werden de studenten op deze universiteit aangespoord om binnen het fotografische proces te experimenteren en nieuwe concepten te ontwikkelen voor thema’s zoals de vergankelijkheid van tijd, ingrepen door of de aanwezigheid van de mens in de natuur die leiden tot verhalende scènes. De meeste van hen zien de natuur als iets onvoorspelbaars en in plaats van de natuur te onderdrukken, omarmen zij juist de onbetrouwbaarheid van het landschap om onze relatie met de natuur te versterken.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren