112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Grote rampenoefening Isala: groot busongeluk A28 veroorzaakt toeloop familie

Is het Isala ziekenhuis in Zwolle klaar voor een ramp op grote schaal? Dat werd vanochtend geoefend tijdens een grote rampoefening. Met name de opvang van familieleden van slachtoffers stond bij de oefening centraal. Isala oefent regelmatig crisissituaties, zodat het ziekenhuis maximaal voorbereid is op onverwachte, impactvolle gebeurtenissen.

Kettingbotsing A28 in de mist

De medewerkers van het Isala werden vanochtend geconfronteerd met een rampscenario, waarbij een bus vol met supporters betrokken raakte bij een kettingbotsing. Het ongeval vond plaats op de A28 bij Zwolle. De bus was, in het scenario, onderweg naar een schaatswedstrijd in het Thialf en zat vol met supporters. Meerdere slachtoffers moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Acteurs

Bij deze oefening speelden acteurs de familieleden. Dat ziet er levensecht uit. Isala-medewerkers vingen hen op, identificeerden hen en herenigden hen zo mogelijk met hun naasten. Daarbij werden familieleden en slachtoffers bijgestaan door medisch maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers.

Toestroom familieleden

‘Tijdens een crisissituatie is te verwachten dat familieleden naar het ziekenhuis komen. Slachtoffers worden immers op de spoedeisende hulp opgenomen of er kunnen slachtoffers vallen als zich onverhoopt een crisissituatie voltrekt binnen het ziekenhuis. Aan Isala de taak om – in afstemming met de gemeente – familieleden zorgvuldig op te vangen, zodat zij met de juiste slachtoffers herenigd kunnen worden. Dan kunnen onze artsen en medewerkers zich concentreren op het zorgproces en de genomen noodmaatregelen.’

Oefenen in het echt

Tijdens deze oefening ging de zorg gewoon door. De oefening vond op zaterdagochtend plaats, dan is het rustig is in het ziekenhuis. Oefenleider Mark Hekkert: ‘Binnen Isala hebben we afspraken en procedures opgesteld voor in crisissituaties. Alle medewerkers moeten in staat zijn om hun taken bij een ramp goed uit voeren. Eerst moeten ze weten wat ze moeten doen. Dan pas moeten ze hun kennis in praktijk brengen en blijven herhalen. Als laatste komt pas het oefenen ‘in het echt’, met een realistisch scenario. Dat deden we vandaag met deze oefening ‘De hereniging’’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button