Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Grote Kerk na verbouwing weer open voor publiek

Foto's © RTV Focus Zwolle

Zwolle – Na een verbouwing van bijna een jaar is het  Academiehuis de Grote Kerk Zwolle weer open voor het publiek. Naast een vernieuwde entree, een nieuwe houten vloer en een toiletvoorziening is ook gewerkt aan de verlichting en het geluid in de kerk.  Burgemeester Henk Jan Meijer opende woensdag officieel de deuren na de grote verbouwing.

Het Academiehuis/Grote Kerk wordt in fasen verder geschikt gemaakt om als hart van de stad plaats te bieden aan tal van evenementen. Met dat programma is al een begin gemaakt in de afgelopen jaren. De Grote Kerk doet dat samen met onderwijs- en cultuurinstellingen in de stad.

Ruim, toegankelijk en licht middenplein
Glazen portaal bij de entree op de Grote Markt. Afgebeeld is de vleugel van de aartsengel Michaël.
Aan de binnenzijde van het portaal zijn de oude houten deuren te zien.
Grafstenen die tijdens de restauratie zijn gevonden onder de houten vloer zijn als mozaïek stukken ingepast aan de rand van de vloer in het midden van de kerk. De letter GTB staan waarschijnlijk voorde Zwolse schilder Gerard ter Borch
De consistoriekamer of consistorie is in protestantse kerken de ruimte waarin de kerkenraad (de ouderlingen en diakenen) vergadert
De consistorie was voor de restauratie groen. Nu is het schilderwerk teruggebracht naar de oorspronkelijke oud-roze kleur.
et Schnitgerorgel viert in 2021 haar 300ste verjaardag. Op dit moment zijn de orgelpijpen verwijderd voor restauratie
Het Schnitgerorgel
Expositie in de Grote Kerk over de vondsten tijdens de restauratie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button