BouwKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis

Zwolle – Donderdag 22 februari 2024 heeft voorzitter Peter Kamphuis van de Vrienden van de Stadskern Zwolle de Pluim 2023 uitgereikt aan 19 Het Atelier architecten, Grand Café Staatsman, hotel Staatsman/hostel Het Archief en de gemeente Zwolle. Zij krijgen de Pluim voor het initiatief, ontwerp en het realiseren van de transformatie van het voormalige provinciehuis aan de Diezerstraat tot grandcafé, hotel en hostel met behoud van de monumentale waarden en uitstraling van het historische in- en exterieur.

De Pluim is in ontvangst genomen door Andries van der Veen (Hotel Staatsman/Hostel Het Archief), Arno de Boer en Henk Schippers (De Horecamannen), Ruben Klinkenberg (19 Het Atelier) en wethouder Monique Schuttenbeld en projectleider Rick van Essen (Gemeente Zwolle).

“Omdat het pand een nog grotere publieke functie heeft gekregen, is het voor veel meer Zwollenaren mogelijk om van dit prachtige erfgoed te genieten en deze parel in de stad in het hart te sluiten” aldus Peter Kamphuis, voorzitter van de Vrienden van de Stadskern.

Verkiezing

Dit project is met geruime meerderheid (41% van de stemmen) gekozen door de circa 800 deelnemers aan de door de Vrienden gehouden verkiezing voor de Pluim 2023.
In november vorig jaar nomineerde de vereniging na een wandeling met de leden langs projecten op een longlist uiteindelijk zes projecten die in aanmerking kwamen voor de Pluim 2023. Zwollenaren en leden konden via de website van de Vrienden hun stem uitbrengen op een van de projecten.

Op ruime afstand werd de verbouw van het voormalige bank -en politiebureau tot hostel en restaurant tweede met 21% van de stemmen. Daarna volgen de renovatie van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt (16%), de renovatie en verbouw van Het Oversticht tot Huis van de Leefomgeving aan de Pletterstraat (14%). Ook de restauratie en verbouw van drie historische panden in de Koestraat tot zorgappartementen (6%) werden geloofd en tot slot de verbouw van de voormalige winkelpassage aan de Weeshuisstraat en de Nieuwstraat (2%).

De Vrienden van de Stadskern Zwolle reiken jaarlijks een “Pluim” uit aan een organisatie, een persoon en/of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button