Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groot wit monument door Zwolle

DAT WAT WE NIET ZIEN
Deltion College, Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters verplaatsen een monument voor de stilte door Zwolle

Een wit doek om zelf in te kleuren, een moment van verstilling, een stil statement om plaats te maken voor jouw denken, jouw herdenken.

Tijdens de performance DAT WAT WE NIET ZIEN werd de afgelopen dagen een groot, wit monument door de stad Zwolle bewogen. Theatermakers Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg maakten, in samenwerking met de studenten Artiest van het Deltion College, het onzichtbare zichtbaar: de stilte. De performance sluit af met een documentaire over DAT WAT WE NIET ZIEN, vanaf 4 mei om 21.00 uur te zien op www.datwatwenietzien.nl.

“We verplaatsen een symbool voor ‘de stilte’ in de stad: we herdenken in beweging.”
Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg, Theatergroep De Jonge Honden

Een monument voor de stilte

De onderwerpen herdenken en oorlog zijn op dit moment actueler dan ooit: we kijken terug naar het verleden terwijl het heden vandaag wordt bepaald. Daarom bouwden de theatermakers een universeel monument voor de stilte, een monument waar je zelf invulling aan kan geven als voorbijganger. De studenten van de opleiding Artiest verplaatsten het monument de afgelopen dagen door Zwolle, ze interviewden voorbijgangers en inwoners voor de afsluitende documentaire en gingen met elkaar in gesprek over het thema ‘dat wat we niet zien’. Het monument werd verplaatst van het Grote Kerkplein naar het Rodetorenplein, van de Sassenpoort naar het Stationsplein en eindigde vandaag, op 4 mei, om 20.00 uur op de Grote Markt van Zwolle.

“Het Deltion College vindt het zeer waardevol dat onze eerstejaars studenten Artiest meewerken aan deze productie. Deze productie laat zien dat beweging en ruimte innemen in de stad een krachtige expressie is om gedachten die wij niet zien te uiten en een plek te geven in Zwolle en in onszelf.”
Eveline ter Veer, opleidingsmanager Artiest, Podium- en Evenemententechniek Deltion College

“We willen mensen in hun dagelijkse haast even stil laten staan en nadenken.”
Keimpe de Jong, programmeur Zwolse theaters

DAT WAT WE NIET ZIEN is een productie van Deltion College, Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters. Mede mogelijk gemaakt door Fonds Amateurkunst Zwolle en Hervormd Weeshuis Zwolle. Met dank aan Gemeente Zwolle, Bevrijdingsfestival Overijssel, Gerrits Tuin, NS, Sassenpoort en Blue Bayou.

Gerelateerde artikelen

Back to top button