Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse planten en bomen saneren verontreinigd grondwater

Eerste zuiverend groen in actie

Zwolle – Op het Polymer Science Park (oude Philips-locatie) aan de Ceintuurbaan gebeurt iets bijzonders. Op deze plek, waar in het verleden door industrie het grondwater is verontreinigd, helpen planten en bomen het grondwater te saneren. Dit groene project is onderdeel van de pilot “Zuiverend groen in de stad”.

Plantenbak als filter

Het grondwater wordt op twee manieren gezuiverd. De eerste is het “helofytenfilter”. Dit is een grote plantenbak van 20×4 meter met daarin een veel voorkomende waterplant, de gele lis. Het werkt als volgt: het vieze water wordt opgepompt naar de onderkant van de bak en stroomt langzaam omhoog. Hierbij komt het water langs verschillende zuurstofloze en zuurstofrijke zones. De gele lissen vervullen hierin een belangrijke rol. Zij zorgen namelijk voor de zuurstofrijke omstandigheden in de bovenste laag, waardoor de bacteriën optimaal hun werk kunnen doen. Daarnaast zorgen de planten voor voedingsstoffen voor de bacteriën. Na de behandeling in de filterbak stroomt het schone water via infiltratiekratten terug in de bodem.

Boomputten als filter

In dit project worden ook twee zwarte elzen ingezet om de verontreiniging af te breken. De bomen staan in een betonnen bak die een opening heeft aan de onderkant, daar waar ook de verontreiniging zit. De bomen zuigen het verontreinigde water omhoog. Het water komt dan rond de wortels van de boom, waar bacteriën leven die de verontreiniging af kunnen breken. Daarnaast voorziet de boom de bacteriën van voedingsstoffen waardoor deze hun werk kunnen doen.

Monitoren

Om de werking van het filter en de bomen te monitoren meten we de in- en uitgaande waterkwaliteit en de aanwezigheid van de bacteriën die de afbraak verzorgen. Er zijn meetpunten op verschillende plekken en diepten verspreid.

“Fantastisch wat groen kan doen!”

Wethouder Duurzame Stadsontwikkeling Arjan Spaans opende op woensdag 14 juni de pilot: “Ik ben erg enthousiast over het zuiverend groen. In Zwolle zijn we al decennia lang bezig om groen op een positieve manier te laten bijdragen aan onze leefomgeving. Door innovaties toe te passen in (ecologisch) groenbeheer dragen we bij aan de biodiversiteit in de stad. Ook zorgen we er voor dat we klimaatveranderingen, zoals plensbuien en droogte, beter kunnen opvangen. De planten en bomen in deze pilot zorgen voor nog meer groen in de stad en voegen bovendien een hele nieuwe dimensie toe: grondwater en bodem saneren. Fantastisch toch wat groen voor ons kan doen?”

Zuiverend groen in de stad

Het project Zuiverend groen in de stad is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, Bioclear earth, Deltares en MEG projects. De plantenbakken en boomputten zijn onderdeel van een grotere pilot van TKI Watertechnologie die op drie locaties binnen de provincie Overijssel wordt uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button